economie

01 jan 2014, 11:11

Aldel: vrijdag protestmars in Delfzijl; “Laat Groningse gascentrales energie leveren!’

Aldel: vrijdag protestmars in Delfzijl; “Laat Groningse gascentrales energie leveren!’

Naar verwachting honderden mensen zullen vrijdag deelnemen aan een protestmars tegen de sluiting van de aluminiumfabriek uit Delfzijl Aldel. Volgens organisator FNV Metlaal is de actie ook gericht tegen de overheid die hen volgens de FNV in de steek laat. Ze zullen demonstratief de brief van minister Kamp verbranden.  (foto: Koos Boertjens, www.groningenvanboven.nl )

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Maandagmiddag werd bekend dat de fabriek alsnog failliet gaat. Hierdoor verliezen 400 mensen hun baan bij Aldel en gaan nog eens 400 indirecte banen verloren in Noordoost-Groningen.

Klaas Pijper, voorzitter van de ondernemingsraad (OR) van Aldel: “We zijn boos op minister Kamp van Economische Zaken, dat hij de Tweede Kamer niet goed heeft ingelicht over de mogelijkheden voor een doorstart, maar alleen de problemen heeft benoemd. We hebben Kamp dan ook per brief uitgenodigd om vrijdag met ons in gesprek te gaan.”

Het vertrouwen in de overheid is in Noordoost-Groningen tot een dieptepunt gedaald. Pijper: “De overheid heeft miljoenen aan deze regio verdiend door de gasboringen, maar laat ons nu in de kou staan. Aldel is in principe een gezond bedrijf, maar moet concurreren met Duitsland, waar de stroomtarieven 30% lager liggen. In heel Nederland is een overcapaciteit van energie, dus we hoeven geen gebruik te maken van de goedkope Duitse stroom. Als de gasgestookte energiecentrales in Groningen stroom mogen leveren aan Aldel tegen de Duitse prijzen is het probleem opgelost en is Aldel weer winstgevend. Maar we zitten in Nederland met een vaste gasprijs. De overheid verdient enorm aan de gasboringen in Groningen, maar laat Aldel failliet gaan, vanwege de hoge stroomtarieven. Het is niet zo dat de banen in deze regio voor het oprapen liggen. We voelen ons in de steek gelaten.”

 

Achtergrond

 

De toekomst van Aldel hing al een half jaar aan een zijden draadje door de te hoge stroomtarieven in Nederland. Bijna 30 procent hoger dan in Duitsland. Dankzij een overbruggingskrediet (lening van de overheid) leek het bedrijf begin oktober gered.

 

Minister Kamp vreest aanvaring met Brussel

 

Na twee maanden onderzoek werd geconcludeerd dat Aldel ook vanaf januari 2016 gebruik kan maken van de goedkopere stroom uit de Duitse centrale, vijf kilometer verderop. De aandeelhouder van Aldel was bereid 20 miljoen te investeren in de nieuwe lijn naar de Duitse centrale. Ook minister Kamp van economische zaken wilde hier wel 20 miljoen euro aan bijdragen. Omdat de lijn pas over twee jaar operationeel kan zijn, moest Aldel nog twee jaar de dure stroom betalen. Minister Kamp wil niet voor die periode (totdat de nieuwe lijn is aangelegd) de Duitse energieprijzen in rekening brengen bij Aldel. Pijper: “De minister is bang hiermee een precedent te scheppen voor andere bedrijven en vreest in aanvaring te komen met Brussel. Maar in een aantal andere EU landen zoals Italië en Roemenië is deze vorm van overheidssteun wel gebruikelijk.”