economie

19 apr 2012, 11:11

4 mijl Groningen heeft economische spin-off van 1 miljoen euro

Het hardloop evenement 4Mijl van Groningen levert niet alleen een gezondheidsstimulans op voor de duizenden deelnemers, maar heeft ook een economische spin-off. Uit een onderzoek van het Instituut voor Sportstudie van de Hanzehogeschool Groningen blijk dat de recreanten en andere deelnemers samen goed zijn voor een impuls van 1 miljoen Euro in de Groninger economie, met name in de horeca in Groningen en Haren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het onderzoek werd uitgevoerd door Iris Greving, die afgelopen najaar bij de 25ste editie van de 4 Mijl 2250 deelnemers ondervroeg naar hun bestedingspatroon. Ze komt tot de conclusie dat de 20.000 deelnemers gemiddeld een tientje per persoon uitgeben.

Maar ook in de aanloop naar het evenement gaven ze ook al geld uit. Daarnaast trek het evenement ook nog eens bijna honderdduizend bezoekers naar de stad, die ook uitgaven doen. Al bleef dat de afgelopen editie van de 4 Mijl beperkt vanwege het zeer slechte weer.


Organisator Grietje Pasma van de 4 Mijl van Groningen is blij met de uitkomsten van het onderzoek. Volgens haar is het goed voor de binnenstadseconomie wanneer er zoveel mensen komen die ook wat geld willen uitgeven. Ze wil de conclusies nu gebruiken om te overleggen met horeca-ondernemers in de binnenstad om ook na vier uur ’s middags tijdens het evenement open te blijven, om er een steeds gezelliger feestje van te maken. Economisch gezien lijkt het in elk geval verantwoord voor de ondernemers om op het evenement in te spelen.