economie

14 jan 2015, 09:09

24-jarige Groninger André Hayasaki start opmerkelijk restaurant in Groningen: Smaeck

24-jarige Groninger André Hayasaki start opmerkelijk restaurant in Groningen: Smaeck

Groningen is een nieuw opmerkelijk restaurant rijker: Smaeck in de Oude Boteringestraat.Overdag is het een patisserie met zoetigheden en ’s avonds kan men er terecht voor fine dining.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hij is pas 24, maar André Hayasaki uit Stadskanaal werkte bij de crème de la crème van de culinaire wereld. Zo leerde hij het vak in Londen, kookte hij in sterrenrestaurants over de hele wereld en werkte hij zelfs in de keuken van topchef Heston Blumenthal. Maar nu is het tijd voor z’n eerste eigen zaak. Smaeck in Groningen: waar het overdag zoet is en ’s avonds niet…

Ambitie is Hayasaki niet vreemd. Hij wilde meer dan alleen een restaurant. En vooral ook: écht iets nieuws toevoegen aan de stad. Zo kwam hij al snel op het idee van Smaeck. Een plek met twee gezichten: overdag is het een patisserie met overheerlijke zoetigheden en ’s avonds kun je er terecht voor fine dining. Hayasaki: “Ik vind het zonde om op zo’n mooie plek in het centrum alleen ’s avonds open te zijn.”

Verrassend smaakvol

Hayasaki: “In Smaeck bieden we het beste van alles dat ik in Groningen miste. Een plek waar je heen gaat om écht goede patisserie te eten en waar je verrassend smaakvol kunt eten, zonder veel te betalen.” Het streven: “We willen echt een deel van Groningen worden. Een plek waarvan je weet dat je bij elk bezoek verrast wordt door bijzondere smaken.”

In de avond is het Hayasaki die de scepter zwaait. De twee verrassingsmenu’s – alleen het hoofdingrediënt wordt van tevoren prijsgegeven – wisselen maandelijks. Zijn keukenbrigade is jong en ambitieus. Zo nam souschef Jarno (21) speciaal voor dit avontuur ontslag bij een sterrenrestaurant van Sergio Herman.

De beste patisserie

Ook Alvaro Anjos (32), het brein achter het patisseriegedeelte, woont sinds kort in Groningen, na jaren in Londen te hebben gewerkt bij toonaangevende bedrijven. Eén van de specialiteiten van Anjos is het maken van macarons. Dagelijks vers gebakken met een elke keer weer andere bijzondere vullingen. Van speculaas of peanut butter jelly tot gezouten doce de leite (karamelpasta). Ook op de dagkaart: muffins, elke dag een indrukwekkende layer cake en een aantal hartige gerechten, zoals brioche met puled pork of een Spaanse tortilla.

Stijlvol zonder poespoes

De inrichting van het restaurant de Oude Boteringestraat 8, is heel eenvoudig gehouden. Scandinavisch, zo omschrijft Hayasaki de stijl zelf. “Veel blank hout, eenvoudige stoelen en hier en daar een heerlijk zachte schapenvacht. Stijlvol, zonder poespas.” Dat geldt ook voor de prijzen. Aan uitmuntende kwaliteit hoeft niet per se een pittig prijskaartje te hangen. Zo kost het viergangen seizoensmenu slechts 35 euro.

===============

Meer nieuws uit de horeca en de rest van Groningen in onze Luncheditie.

Aanmelden kan gratis via deze link!