economie

06 jun 2016, 13:01

19-jarige student uit Eemsmond ontwikkelt unieke drone voor precisielandbouw

19-jarige student uit Eemsmond ontwikkelt unieke drone voor precisielandbouw

De 19-jarige Wilco Stollenga uit Eemsmond, student aan de Hanzehogeschool Groningen, heeft een bijzondere drone ontwikkeld voor precisielandbouw, zo meldt de website Eemsdelta EZ De noord-Groningse drone heeft de vorm van een ‘gewoon’ vliegtuigje, maar het is toch echt een drone, boordevol meetapparatuur om te kijken waar het land iets meer of juist iets minder bemest moet worden. Hij won er onlangs een publieksprijs aan de Hanzehogeschool Groningen mee, de Anner Award. Wilco is ook betrokken bij een opmerkelijk initiatief om noord-Groningen het allersnelste netwerk van Nederland te bezorgen, 5G.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Door slimmer te bemesten kan een landbouwer de opbrengst van een perceel aanzienlijk verhogen. De 19-jarige Wilco Stollenga uit Eemsmond heeft nu een drone ontwikkeld die landbouwers hierbij kan helpen.

 

Bijzonder drone voor de landbouw

Een drone is een onbemand luchtvaartuig dat meestal met een afstandsbediening wordt bestuurd. Voor de landbouw zijn er al wel meer drones ontwikkeld. De drone van Stollenga vliegt echter aanzienlijk efficiënter over percelen, omdat deze de vorm heeft van een klein vliegtuigje.

Stollenga is een druk bezet man. Naast Drones is hij ook betrokken bij een initiatief om glasvezel uit te rollen in Noord-Groningen en werkt hij mee aan een proef van de Economic Board Groningen voor de invoering van de volgende, supersnelle generatie internet: 5G. Daarnaast studeert hij ook nog Werktuigbouwkunde bij de Hanzehogeschool Groningen. Daar ontving hij voor zijn drone de publieksprijs van de ‘Annar Award’, een speciale prijs voor ondernemende studenten.  


‘Ja: de zaken gaan best goed. Zó goed zelfs dat ik betwijfel of ik volgend jaar nog wel tijd overhoud voor mijn studie’, zegt Wilco Stollenga met een glimlach. We spreken hem aan tafel in de ouderlijke boerderij in Eppenhuizen, nabij Uithuizen in de gemeente Eemsmond.

Agrifly

Wilco heeft voor de zakelijke activiteiten met de drone een bedrijf opgericht: “Agrifly”, samen met zakelijk partner Peter Hooghuis uit Uithuizermeeden. Deze laatste is ICT-specialist, terwijl Wilco de benodigde kennis meebrengt van de landbouw. Beiden hebben een passie voor ondernemen. Met Agrifly hebben ze een voor Nederland totaal nieuwe markt betreden.

‘Ik had al een tijd een eigen bedrijf. Ik maakte filmpjes voor andere bedrijven en particulieren met mijn drone. Maar op een dag las ik op internet dat je er nog veel meer mee kunt doen, met name voor de landbouw. En daar heb ik mij vervolgens in verdiept’.

 

KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE VERHAAL