Wonen

Zoia Albert van ‘Groningen Verwelkomt’ wint prijs voor hartelijke opvang

Ooit werd ze zelf in Pekela als vluchteling ‘welkom’ geheten door boze buurtbewoners met kettingen en bierflesjes. Maar sindsdien heeft ze zeer veel hartelijke Groningers ontmoet, en richtte ze zelf de organisatieGroningen Verwelkomt Vluchtelingen’ op. Die is zo succesvol dat Zoia Albert gisteravond een prijs kreeg van Amnesty International.


Leestijd: 1 minuut

Zoia Albert van ‘Groningen Verwelkomt’ wint prijs voor hartelijke opvang
Zoia Albert van ‘Groningen Verwelkomt’ wint prijs voor hartelijke opvang

Amnesty International heeft de Glazen Kaars (Glass Candle) Award toegekend aan Stichting Groningen Verwelkomt, een prijs voor het doen van buitengewoon werk voor de mensenrechten in Noord-Nederland. Het publiek van het Noordervrijheid Festival en de jury kenden de prijs toe aan de stichting waarbij de persoonlijke drijfveer van de voorzitter Zoia Albert de doorslag gaf.

Zoia Albert: "Als vluchteling ben ik vijf jaar geleden naar Nederland gekomen. Mijn moeder zei dat Europeanen engelen zijn, daarom koos ik ervoor om naar een Europees land te vluchten. Toen ik in Pekela aankwam, bleek het tegenovergestelde: 300 locals stonden met kettingen en gebroken bier flesjes klaar om ons weg te krijgen. Ik ben niet welkom geheten.’’

‘Dit motiveerde mij om samen met een paar anderen Groningen Verwelkomt Vluchtelingen te starten. Zodat vluchtelingen die duizenden kilometers gelopen hebben een veilige plaats vinden, waar ze zich welkom weten en zich thuis voelen. Zoveel Groningers hebben dit al mogelijk gemaakt! Er gaat niets boven Groningen!"

Amnesty International

Het Noordervrijheid Festival is jaarlijks terugkerend liefdadigheidsevenement georganiseerd door Amnesty International Studentengroep Groningen (AISG). Namens de Noordervrijheid Commissie vertelt Josephine McHardy: "Groningen Verwelkomt is genomineerd vanwege het bouwen van bruggen tussen burgers van Groningen en vluchtelingen".

Stichting Groningen Verwelkomt heeft als doel dat vluchtelingen zich welkom en thuis weten in de provincie Groningen. Dit doen wij door lokale burgerinitiatieven te ondersteunen die sociale en culturele activiteiten organiseren, begeleiden en coördineren. De stichting werkt in Groningen, Slochteren, Oldambt en binnenkort in Appingedam en Ten Boer.