wonen

13 feb 2018, 20:08

‘Vischbanken’ terug aan Hoge der A? Wat vindt u?

‘Vischbanken’ terug aan Hoge der A? Wat vindt u?

Vroeger stond er een vishal nabij de Visserbrug aan de Hoge der A. Dat is ook te zien op deze foto op de GIC  uit 1880, geplaatst op de Facebook-community  Oud-Groningen. In deze overdekte hal werd vis verwerkt die vanuit Zoutkamp en Vierhuizen, en via het Reitdiep naar de stad werd gebracht.

Maar al vrij kort nadat deze foto was genomen werd de vis elders verwerkt en werden de ‘Vischbanken’ - zoals de overdekte hal werd genoemd - overbodig.

 

Zou het een idee zijn om de oude hal  - gebouwd in 1773 - in ere ter herstellen? Het zou in elk geval wel het oude karakter van de Hoge der A onderstrepen, en laten zien hoe Stadjers vroeger van vis werden voorzien. Bovendien zou deze hal de sterke band kunnen symboliseren tussen Stad en Ommeland. Want de Stadjers waren voor hun visje echt afhankelijk van de Zoutkampers en Vierhuizers.

 

Maar stel dat de vishal, oftewel de Vischbanken, terug zouden keren, dan is er wel een probleem waar ze eind negentiende eeuw ook geen raad mee wisten. Voor ‘menig vermoeide en aangeschotene’ waren ‘de ledige banken een uitnodigend en verleidelijk rustoord’, zo wordt het Nieuwsblad van het Noorden uit 1986 geciteerd.

 

De vraag aan onze lezers is dan ook: vindt u het een goed idee om de ‘Vischbanken’ in ere te herstellen? En wat zouden we er dan mee kunnen doen, en hoe voorkom je dat de herbouwde hal een ‘uitnodigend en verleidelijk rustoord’ wordt voor ‘menig vermoeide en aangeschotene’ ???

==

Meer over de geschiedenis van Groningen:  https://www.facebook.com/Oud-Groningen