wonen

12 nov 2017, 09:09

Sinterklaas komt zaterdag aan in Groningen

Sinterklaas komt zaterdag aan in Groningen

Zaterdag 18 november komt Sint-Nicolaas in gezelschap van heel veel Pieten naar de Stad Groningen. ’s Middags om half twee komt hij per schip aan bij Roeivereniging De Hunze aan de Zuiderhaven, en omstreeks kwart over drie wordt hij verwacht op de Grote Markt.

De aankomst vindt plaats in de zwaaikom van de Zuiderhaven. Bij de roeivereniging De Hunze gaan Sint-Nicolaas en de Pieten van boord en zetten ze voet op Groningse wal.

 

Route door de binnenstad

 

De rondtoer start in de Praediniussingel. Hier staat het paard van Sint-Nicolaas, Amerigo, trappelend te wachten op de komst van zijn baas. Begeleidt door muziekkorpsen, diverse bijzondere voertuigen, schoorsteenvegers, bijna 100 Pieten, oude wagens, brandweerauto’s, steltpieten, skelterpieten en een heel gek autootje, maakt de Sint een rondtoer door de stad met als eindpunt de Grote Markt.

 

Grote Markt

 

Na aankomst op de Grote Markt loopt Sint-Nicolaas samen met burgemeester Den Oudsten van Groningen langs de wachtende kinderen om ze een handje te geven en worden er onder begeleiding van de muziekkorpsen Sint-Nicolaas liedjes gezongen. Daarna wordt Sint-Nicolaas officieel ontvangen op het bordes van het Stadhuis.

 

Tekeningen

 

Kinderen kunnen zelf een mooie tekening maken of een kleurplaat downloaden van de website www.volksvermakengroningen.nl en deze mooi inkleuren. Tekeningen en kleurplaten kunnen aan de Pieten worden gegeven tijdens de intocht. Als de naam en het adres erbij staan krijgen de makers waarschijnlijk een bedankkaartje van de Sint.

 

Ook staat er een brievenbus naast het VVV-kantoor op de Grote Markt waar kleurplaten en tekeningen in kunnen worden gedaan. Deze brievenbus staat hier van zaterdag 18 november tot en met maandag 27 november.

 

Ook dit jaar wordt de intocht op verzoek van de Sint georganiseerd door de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken, die dat al doet sinds 1947.