Wonen

Open Joodse Huizen in Groningen trekt ruim 800 bezoekers

Meer dan 800 bezoekers kwamen op zaterdag 4 mei naar de zevende editie van Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet in Groningen. Vrijwel alle 19 locaties die deze dag geopend waren, zaten bij elke lezing of presentatie vol. Directe getuigen, nazaten en kenners vertelden verhalen over vervolging en verzet in de Tweede Wereldoorlog en over de bevrijding. Dit leidde tot ontroerende en adembenemende momenten.


Leestijd: 1 minuut

Open Joodse Huizen in Groningen trekt ruim 800 bezoekers
Open Joodse Huizen in Groningen trekt ruim 800 bezoekers

Sprekende herdenkingen
Open Joodse Huizen bleek op diverse manieren, ongedacht en onverwacht, van betekenis te kunnen zijn in mensenlevens. Op één van de locaties werd spreker Herman S. de Vries aangesproken door een bezoekster. Ze stelde zich voor en gaandeweg het gesprek bleken zij tot hun grote verrassing familie van elkaar te zijn. De Vries, van Joodse afkomst, was al jaren op zoek naar nog levende familieleden, en nu had hij eindelijk een van hen gevonden. 

Op de locatie aan de Prinsenstraat waar Romke Visser het verhaal van Israël de Vries vertelde, bleek een bezoeker deze op 16-jarige leeftijd weggevoerde Joodse jongen uit Winsum te hebben gekend. Volgens een aanwezige medewerker van Open Joodse Huizen ‘een adembenemend moment’. 

Het verhaal van het oude joodse bejaardentehuis Beth Zekenim aan de Schoolholm werd ook goed bezocht. Ongeveer 130 bezoekers luisterden er naar de verhalen over de voormalige bewoners van dit gebouw dat in de volksmond het Besjeshuis werd genoemd. De ‘oudjes’ werden veelal met bed en al naar het station gevoerd om vanuit daar naar Westerbork en vervolgens Sobibor gedeporteerd te worden.

De organisatie van Open Joodse Huizen–Huizen van Verzet in de provincie Groningen werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Folkingestraat Synagoge, Historische Vereniging Westerwolde en Cultuurhistorisch Centrum Oldambt, met ondersteuning van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam.