Wonen

Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet in Groningen dit jaar online

Het evenement Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet in Groningen gaat tóch door. Deze keer worden de oorlogsverhalen niet verteld in opengestelde huizen, maar gedeeld via de sociale media. Het publiek kan daardoor veel langer dan gebruikelijk aan het evenement deelnemen: vanaf heden tot en met 5 mei.


Leestijd: 2 minuten

Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet in Groningen dit jaar online
Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet in Groningen dit jaar online

In deze weken delen Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) en Synagoge Groningen dagelijks verhalen van mensen die in onze provincie in aanraking kwamen met het geweld van de Tweede Wereldoorlog. In de afgelopen zeven jaar werden op 4 mei huizen opengesteld die verbonden zijn aan het verhaal van iemand die in aanraking kwam met het oorlogsgeweld. Vanwege de coronapandemie kan deze persoonlijke en intieme manier van herdenken niet doorgaan op de locaties.

Initiatiefnemers OVCG en Synagoge Groningen plaatsen dit jaar vanaf 13 april dagelijks een levensverhaal op Facebook en Instagram. Een levensverhaal om het leven te herdenken, om te reflecteren en om je juist nu bewust te worden wat vrijheidsberoving echt is. 

Spil in het Groninger Verzet
Sommige verhalen zijn in de afgelopen zeven edities van Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet in Groningen verteld. Zoals het verhaal van Reinder Paul ‘Bob’ Houwen, woonachtig aan de Peizerweg 41 in Groningen. Hij regelde hulp voor vervolgde Joden, verzorgde onderduikadressen en bonkaarten en groeit uit tot een spil in het Groninger verzet. Houwen overleefde de oorlog, maar deze periode uit zijn leven liet hem nooit meer los. Hij legde een database aan met de gegevens van Groninger verzetsmensen. Deze collectie verzetskaarten vormt de basis van het OVCG. 

Opperrabbijn Dasberg
Een ander verhaal dat online gedeeld zal worden, is het verhaal van opperrabbijn Simon Dasberg. Op last van de bezetter werd Dasbergs synagoge aan de Folkingestraat in 1943 gesloten. Kort te voren was een groot deel van de Joodse gemeenschap al gedeporteerd. Dasberg heeft waarschijnlijk nooit kunnen bevatten wat er op dat moment daadwerkelijk gebeurde. Vlak voor de bevrijding kwam hij om in Bergen-Belsen.

De verhalen bestaan telkens uit korte teksten, soms aangevuld met links naar luister- kijk- of leestips. Zo worden de locaties die we nu niet kunnen bezoeken toch onder de aandacht gebracht: de persoonlijke manier van herdenken wordt thuis voortgezet. OVCG en Synagoge Groningen hebben de wens uitgesproken om het project in 2021 opnieuw te organiseren.

Het project Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet in Groningen wordt georganiseerd door Stichting Folkingestraat Synagoge en Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen met ondersteuning van Joods Cultureel Kwartier en wordt financieel mogelijk gemaakt door Gemeente Groningen, Provincie Groningen en J.B. Scholtenfonds & H.S. Kammingafonds.

Reinder Paul ‘Bob’ Houwen (Foto: Collectie Groningen Archieven/OVCG)
Reinder Paul ‘Bob’ Houwen (Foto: Collectie Groningen Archieven/OVCG)