wonen

21 nov 2017, 10:10

Groningens beroemdste ontdekkingsreiziger Abel Tasman herdacht

Groningens beroemdste ontdekkingsreiziger Abel Tasman herdacht

Vrijdag 24 november vindt de opening plaats van het Abel Tasmanjaar Lutjegast, de geboorteplaats van ontdekkingsreiziger Abel Tasman (1603-1695). De Nieuw-Zeelandse ambassadeur in Nederland, mevrouw Walker, is initiator van deze dag.  Op deze dag is het precies 375 jaar geleden dat Abel Tasman de kust van het later naar hem vernoemde Tasmanië ontdekte.

Tijdens zijn reizen tussen 1642 en 1644 bracht Tasman Tasmanië, Nieuw-Zeeland, de Tonga- en Fiji-eilanden en grote delen van Australië in kaart. De opening op 24 november is de start van een herdenkingsjaar waarin verschillende activiteiten georganiseerd worden. Er wordt teruggekeken op de reis van Abel Tasman, die vanuit Batavia met de schepen Heemskerck en Zeehaen richting het onbekende Zuidland vertrok.

 

Programma

 

Op het programma staan onder andere een Haka workshop, een bezoek aan het Abel Tasman Museum, muziek, de kinderdichter, een lunch en een Waka demonstratie. Daarnaast maakt de Nieuw-Zeelandse ambassadeur de winnaars bekend van een kleurwedstrijd die is gehouden op basisscholen Het Fundament en De Aquarel.

 

Het Waka gezelschap

 

Abel Tasman heeft tijdens de ontdekking van Nieuw-Zeeland de Maori getroffen. Deze oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland ontving de Nederlanders met hun Waka’s, de traditionele Maori-kano’s. Tijdens de opening wordt door een Waka-gezelschap uit Leiden een demonstratie gegeven in de Waka Taahi Mana. Het gezelschap is door de Maori officieel benoemd en getraind. Tijdens deze demonstratie komen kinderen van basisschool De Aquarel toeschouwen. Naast de demonstratie geven zij ook de Haka workshop aan kinderen van basisschool Het Fundament.