wonen

12 jan 2018, 11:11

Fakkeloptocht tegen bevingen op vrijdag 19 januari in Groningen

Fakkeloptocht tegen bevingen op vrijdag 19 januari in Groningen

In Groningen is volgende week vrijdagavond 19 januari een fakkeloptocht waar deelnemers hun ongenoegen kenbaar kunnen maken over de aardbevingen, de gaswinningen, de schadeafhandeling en alles wat dara mee te maken heeft. Organisatoren zijn  de Groninger Bodembedweging en Milieudefensie, maar ook andere partijen ondersteunen de oproep, zoals het Gasberaad, Houd Groningen Overeind en grote instellingen als het UMCG.

De grote gezamenlijke fakkeltocht zal worden gehouden op vrijdag 19 januari 2018 vanaf 19.30 uur op de Vismarkt in Groningen.

 

Minister Wiebes van economische zaken gaf het tijdens zijn bezoek aan Groningen zelf ook al aan: ‘Als ik Groninger was zou ik boos zijn’.

 

De beving van afgelopen maandag met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter, heeft volgens de initiatiefnemers weer heel duidelijk aan de oppervlakte gebracht dat er veel gepraat en beloofd is sinds de laatste grote beving in 2012, maar ‘dat er in de tussenliggende zes (6!) jaar niks veranderd is voor de gedupeerden in Groningen.’

 

Groninger Bodem Beweging

 

De Groninger Bodem Beweging is een vereniging opgericht op 6 november 2009 met als doel het opkomen voor de belangen van leden die schade ondervinden (financieel en/of emotioneel) ontstaan door de directe en indirecte gevolgen van de gaswinning in het Groninger gasveld.

 

Sinds de oprichting van de GBB is het aantal aardbevingen sterk toegenomen, met als hoogte-, (of dieptepunt) de beving van 15 augustus 2012 in Huizinge, en de beving van 30 september 2014 in Ten Boer die tot in de stad Groningen gevoeld werd. Door deze ontwikkelingen is de GBB zich meer gaan richten op de veiligheid van de inwoners, al is de schadeafhandeling onverminderd belangrijk gebleven.