Wonen

Dit zijn de winnaars van de jaarlijkse architectuurprijs Groningen

In Groningen is de uitslag bekend gemaakt van de jaarlijkse architectuurprijs. Het ging om prijzen voor de meest gewaardeerde architectuur die het afgelopen jaar werd opgeleverd. Er waren drie prijzen te winnen: de publieksprijs, de juryprijs en een online-verkiezing.


Leestijd: 2 minuten

Het Geheugenbalkon nabij het Sterrebos
Het Geheugenbalkon nabij het Sterrebos

De Groninger Architectuurprijs is het jaarlijkse hoogtepunt en tevens een initiatief van de Stichting Dag van de Architectuur Groningen (DAG), het platform voor architectuur GRAS en Atelier Stadsbouwmeester. Dit zijn de winnaars van 2021:

De publieksjury, die met de Specialistenbus alle genomineerde projecten bezocht, koos voor het wooncomplex Kempkensberg als nummer één. Het ontwerp is van De Zwarte Hond, in opdracht van Slokker Vastgoed en gebouwd door Nijhuis Bouw BV.

Wooncomplex Kempkensberg
Wooncomplex Kempkensberg

De woningen aan de Vossenburglaan in Meerstad van vector-i, in opdracht van en uitgevoerd door Plegt-Vos, werden tweede. De gedeelde derde prijs was voor het Geheugenbalkon van Studio LA, ontworpen in opdracht van Kunstpunt Groningen en gebouwd door de Combinatie Herepoort en Mannen van Staal en het hoofdkantoor van NNZ.

De vakjury kwam dit jaar uit Amsterdam en bestond uit Pinar Balat (Studio Pinar Balat), Khashayar Ghiabi (Kondor Wessels), Daniëlle Huls (KettingHuls Architecten), Mounir Majdoubi (Gemeente Amsterdam), Judith van der Poel (Niek Roozen Landscape) en Thijs de Zeeuw (Nature Optimist).

Het Geheugenbalkon nabij het Sterrebos
Het Geheugenbalkon nabij het Sterrebos

Samen wezen ze uit de acht eerder genomineerde projecten het Geheugenbalkon als winnaar aan. Studio LA maakte het ontwerp in opdracht van Kunstpunt Groningen, met de Combinatie Herepoort en Mannen van Staal als bouwers.

De tweede prijs ging naar het nieuwe hoofdkantoor van NNZ, ontworpen door TEAM 4 Architecten in opdracht van NNZ en gebouw door Dijkstra Draisma.

De derde prijs was voor de herinrichting van het Akerkhof door Stadsontwikkeling Gemeente Groningen en Anouk Vogel, in opdracht van de gemeente Groningen en uitgevoerd door Broekema Wegenbouw BV, SIGHT Landscaping en de gemeente Groningen.

Dit jaar brachten 11.178 mensen op de website van de Groninger Architectuurmaand een stem uit op hun favoriete project. Met 2254 stemmen werd Park Meerstad de winnaar.

Park Meerstad
Park Meerstad

Het werd ontworpen door LAOS Landschapsarchitecten en Jeroen Doorenweerd, in opdracht van Kunstpunt Groningen, Bureau Meerstad en de gemeente Groningen en aangelegd door Boskalis, Aannemingsbedrijf Bouwmij BV en Vrijenban.

Het nieuwe hoofdkantoor van NNZwerd met 1868 stemmen tweede.

De derde plaats was met 872 stemmen voor The Market Hotel van Thomas Müller Ivan Reimann Architekten, in opdracht van VolkerWessels Vastgoed en gebouwd door Rottinghuis' Aannemingsbedrijf.

(Met dank aan de Dag voor de Architectuur en Platform Gras voor de foto's en informatie over de uitslag van de wedstrijd).