Wonen

Buurtwarmte Paddepoel zet alternatieven aardgas op een rij

Hoe kan ik mijn huis verwarmen zonder aardgas te gebruiken? Daarover ging een bijeenkomst voor bewoners van Paddepoel door het initiatief ‘Buurtwarmte Paddepoel’. Er bleek veel belangstelling voor de bijeenkomst in buurtrestaurant Bernlef, waar tal van alternatieven werden toegelicht.


Leestijd: 2 minuten

Buurtwarmte Paddepoel zet alternatieven aardgas op een rij
Buurtwarmte Paddepoel zet alternatieven aardgas op een rij

In Paddepoel gebeurt momenteel een hoop op het gebied van energie. Soms zie je door de duurzame bomen het bos niet meer: waterstof, hybride waterpomp, all electric, een gezamenlijk warmtenet. Om alles eens onder de loep te nemen hield Buurtwarmte Paddepoel afgelopen maandag een buurtbijeenkomst. Zo’n zestig nieuwsgierige Paddepoelers lieten zich in het buurtrestaurant Bernlef door (ervarings)experts bijpraten en hoorden de voor- en nadelen over de verschillende energiebronnen.

‘Ik ben benieuwd wat er technisch allemaal mogelijk is om zonder gas je huis te verwarmen’, legt Paddepoeler Leo Hardenberg uit terwijl hij een plekje zoekt in de zaal. ‘Maar ik ben vooral nieuwsgierig naar dat warmtenet om eerlijk te zijn’. Partner Miranda de Jong schuift een stoel aan en knikt instemmend: ‘Dat klinkt vooralsnog als een goede optie. Maar we moeten eerst maar eens even horen hoe dat nou precies in elkaar zit’.

Vanuit de Hanzehogeschool had onderzoeker Kathelijne Bouw die belangrijkste energiebronnen op een rijtje gezet. Met de gegevens van de huizen in Paddepoel rekende ze uit wat de goedkoopste manier zou zijn. ‘Alles bij elkaar opgeteld is een warmtenet het meest betaalbare alternatief voor de eindgebruiker’, was haar conclusie.

‘Maar wie gaat dat allemaal betalen?’ ‘Is het voor ouderen nog wel de moeite om te investeren?’ ‘En als ik nu al heel zuinig stook, levert het dan wel wat op?’ ‘Waarom niet gewoon voor waterstof kiezen?’ Ook kritische vragen werden niet geschuwd in de volle zaal. Over het collectieve warmtenet kon Steven Volkers van Buurtwarmte Paddepoel de mensen gerust stellen. ‘Er moet inderdaad een investering worden gedaan, maar het is niet de bedoeling dat de huiseigenaar die volledig doet’, legt hij uit. ‘We werken aan een voorstel waarin bewoners met een korting kunnen aansluiten op het coöperatieve warmtenet ’.

Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden, was Thomas Wielema uit de Noorderplantsoenbuurt aanwezig om te vertellen over zijn hybride warmtepomp. Willem van Doesum woonde in een appartement die is aangesloten op een warmtenet, en vertelde uit eigen ervaring welke comfort voordelen dit oplevert.

Omdat voor waterstof nog geen ervaringsdeskundigen zijn, was directeur expertisecentrum Energie van de Hanzehogeschool Jan-Jaap Aué uitgenodigd, om te vertellen over een pilotproject in een Hoogeveense nieuwbouwwijk die op waterstof gaat draaien. Hoewel hij als onderzoeker wel degelijk mogelijkheden ziet, erkent hij dat waterstof op korte termijn geen alternatief is voor gas.