wonen

10 mrt 2018, 10:10

Bijna kwart van huishoudens in Stad is studentenhuishouden

Bijna kwart van huishoudens in Stad is studentenhuishouden

Groningen telt na Amsterdam de meeste studentenhuishoudens van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De 25.000 studentenhuishoudens zijn goed voor liefst 22,1 procent van het totaal aantal Groningse huishoudens. Alleen in het veel kleinere Wageningen ligt dat percentage hoger, op 25,2 procent.

Een studentenhuishouden is een huishouden waarvan alle leden (uitwonend) scholier of student zijn. Doorgaans worden uitwonende studenten individueel als afzonderlijk huishouden beschouwd omdat zij, ook als zij gezamenlijk in een huis wonen, geen gezamenlijke huishoudensportemonnee voeren en bijvoorbeeld elk afzonderlijk huur betalen.

Het aantal zelfstandig wonende studenten in Groningen nam tussen 2011 en 2015 toe met 9,7 procent, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Daarmee hoort de uitwonende studentenpopulatie niet niet tot de snelst groeiende van Nederland. In Wageningen (33 procent), Delft (27 procent) en Leiden (27 procent) groeide het aantal uitwonende studenten een stuk sneller.