nieuws

11 nov 2016, 12:12

Zeldzame bruine lijster is dood

Zeldzame bruine lijster is dood

De zeldzame bruine lijster die afgelopen dagen tientallen, zo niet honderden, vogelliefhebbers naar Beijum trok, is dood. Het bijzondere vogeltje is vermoedelijk gegrepen door een kat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat meldt RTV Noord.

Buurtbewoonster Jacqueline Boersema vond het dode vogeltje vrijdagochtend in haar tuin. ‘Het zal toch niet?!’, dacht ze toen ze vogeltje zag. Ze zocht er snel een foto van de bruine lijster bij en kon niet anders dan concluderen dat het inderdaad om het vogeltje ging dat eerder nog tientallen vogelspotters op de been bracht.

Boersema vermoedt dat het zeldzame vogeltje uit Siberië het slachtoffer is geworden van haar ‘killerkat’. De kat van de Groningse komt namelijk wel vaker thuis met een dode vogel of muis. ‘Ik hoop dat hij niet gestenigd wordt door 150 vogelaars’, reageert ze.

De Groningse bewaart het diertje in een afgesloten bakje. Begraven durft ze niet. ‘Misschien wil iemand hem opzetten.’

De bruine lijster was niet het enige bijzondere vogeltje dat in Beijum rondvloog. Vogelliefhebbers spotten er ook de haakbek (normaal gesproken enkel voorkomend in de naaldwouden van Noord-Europa en Siberië) de grijze junco (een Noord-Amerikaans zangvogeltje). Ze werden al ‘de grote drie van Beijum’ genoemd. Vogelaars noemen het groene stukje wijk langs het Boterdiep online zelfs al de ‘magische zuidwestpunt van Beijum’.

foto: Rommert Cazemier, Twitter