nieuws

12 mrt 2016, 10:10

Woningen in Stad 111 miljoen minder waard door bevingen

Het totale woningsbestand in de stad Groningen is door de aardbevingsproblematiek 111 miljoen euro minder waard geworden. Dat meldt het Dagblad van het Noorden op basis van onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen. In de hele provincie Groningen bedraagt het waardeverlies bijna een miljard euro.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de onderzoekers zijn deze cijfers nog aan de voorzichtige kant. “Het onderzoek is namelijk gebaseerd op verkochte woningen. Het effect van huizen die niet verkocht worden, is niet meegerekend”, aldus RUG-hoogleraar Volkshuisvesting George de Kam in het Dagblad van het Noorden. “We kennen ook niet alle verkopen. Als we die gegevens allemaal mee konden nemen, kan het bedrag nog hoger worden.”

'Compensatieregeling niet toereikend'

De waardecompensatieregeling, waar inwoners van acht bevingsgemeenten aanspraak op kunnen maken, is volgens De Kam niet toereikend. Ook buiten die gemeenten is de woningwaarde volgens het onderzoek behoorlijk gedaald. Daarnaast geldt de compensatie alleen voor woningen die na 25 januari 2013 zijn verkocht.

Nationaal Coördinator Groningen

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders, verantwoordelijk voor het zo goed mogelijk oplossen van de door de aardbevingen veroorzaakte problemen, geeft in een reactie in het Dagblad aan te schrikken van de cijfers. Ze bevestigen volgens hem dat de bevingen een grote impact hebben in Groningen.

“Ja, ik schrik hier wel van”, aldus Alders. “Aan de andere kant ligt de uitkomst van het rapport in lijn met eerder onderzoek. We zullen de ontwikkelingen heel nauwkeurig in de gaten houden. En dit maakt ook weer het belang duidelijk van de versterkingsoperatie in Groningen.”