nieuws

20 mrt 2018, 09:09

WK Wielrennen in 2020 waarschijnlijk in Groningen en Drenthe

WK Wielrennen in 2020 waarschijnlijk in Groningen en Drenthe

Er bestaat een grote kans dat het WK Wielrennen in 2020 in Groningen en Drenthe wordt georganiseerd. Volgens het Dagblad van het Noorden hadden Groningen en Drenthe zich gemeld voor het WK in 2023, maar heeft de internationale wielerorganisatie UCI gevraagd of ze dat drie jaar eerder willen organiseren.  

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het WK zou in 2020 eigenlijk in Vicenza en Venetië plaatsvinden, maar die hebben de organisatie in het geheim teruggegeven. In Italië zou het draagvlak onder de bevolking en de politiek ontbreken. Venetië is bang om na het WK nog meer te worden overspoeld door toeristen. Er komt dus geen start van de wegwedstrijd op het San Marcoplein, maar mogelijk op het TT-circuit in Assen.

In februari is daarom de Stichting Cycling Championships Northern Netherlands (Sccnn) benaderd of ze hun plannen naar voren willen halen. Op dit moment wordt een haalbaarheidsonderzoek gedaan, waarvan de resultaten begin april worden verwacht. Zo is er wel genoeg tijd en geld nodig.

25 miljoen euro spin-off
Het WK kost ongeveer 16 miljoen euro en de provincies moeten een garantstelling van tien miljoen euro inbrengen. Het ministerie van Sport moet 2,5 euro bijbetalen, terwijl de organisatoren van het bedrijfsleven ook 3 miljoen euro verwachten. Daar staan wel 350.000 bezoekers tegenover die naar verluid voor een economische spin-off van 25 miljoen euro gaan zorgen.