nieuws

08 dec 2016, 09:09

WinterWelVaart trekt de binnenstad in

WinterWelVaart trekt de binnenstad in

WinterWelVaart breidt haar activiteiten dit jaar voor het eerst uit naar de binnenstad. In een aantal straten rondom de Hoge en Lage der Aa worden verschillende (kinder)activiteiten georganiseerd: er is onder andere straattheater, muziek en een leuke speurtocht.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Speciaal voor de jongste bezoekertjes, én hun ouders, is een route samengesteld langs de Brugstraat, A-kerkhof, Stoeldraaierstraat, Oude kijk in ‘t Jatstraat, Zwanestraat, Ellebogenbuurt en de Turftorenstraat. Onderweg is er een speurtocht rondom het thema scheepvaart, die de speurneuzen in verschillende winkels brengt. In tenten zijn oud-Hollandse spelletjes te doen en verspreid over de route is er straattheater, wandelen zangkoortjes en dan is er ook nog Twannie, de verlichte rups, die voor extra sfeer en gezelligheid zorgt.

De binnenstadroute wordt georganiseerd door de winkeliersvereniging en de Groningen City Club, met hulp van het Alfa-college. Het is voor het eerst dat de organisatie van WinterWelvaart en ondernemers uit het omliggende gebied de handen ineen slaan.

Volgens Cor Dijkstra van De Kaaskop in de Zwanestraat profiteert zijn straat hierdoor meer dan in het verleden van de grote stroom bezoekers die vanaf de Grote Markt door de Zwanestraat naar de Lage en Hoge der Aa wandelen. In ‘zijn’ straat kan het publiek onder andere genieten van straattheater en ook staat er een grote kraam waar lekkernijen worden uitgedeeld. In diezelfde kraam wordt ook informatie verstrekt over de verkiezing ‘Leukste winkelstraat van Nederland’, waar de Zwanestraat volgend jaar aan mee doet.

Op de hoek van de Brugstraat met het A-kerkhof staat een grote tent waar de jongste bezoekertjes kunnen koekhappen. En ook door deze straten lopen dit weekend koortjes te zingen en is er straattheater. Het binnenstadsprogramma van WinterWelvaart is vooral gericht op kinderen, zegt Tineke Plagmeijer van Broodje van Eigen Deeg, verwijzend naar onder andere de puzzeltocht. Maar dat maakt het voor de volwassenen niet minder leuk. ‘Immers, als de kinderen het naar hun zin hebben, hebben de ouders dat ook.’

Ook de Grote en Kleine Elleboog en Turftorenstraat maken deel uit van de route. ‘Gelukkig maar’, vindt Eric Harder van De Pintelier, ‘anders is het hier ook zo kaal met aan het einde van de straat een groot feest.’ Volgens Harder zorgen de activiteiten in de omliggende straten ervoor dat ook de ondernemers in deze gebieden nu de vruchten kunnen plukken van een evenement als WinterWelVaart. ‘Het zorgt voor verbinding. Bovendien: die mensen lopen er toch. Dat kun je ze beter animeren.’

Nog een tip voor bezoekers: begin je bezoek aan WinterWelVaart aan de Lage der A en volg vervolgens de route door de omliggende straten. De winterse wandeling eindigt dan weer aan de overkant van het water: aan de Hoge der A. Beide kades liggen tijdens WinterWelvaart helemaal vol met historische charterschepen. De schepen zijn gezellig verlicht en aan boord van de boten is een uitgebreid muziek-, theater- of kunstprogramma.

Maar ook aan wal is genoeg te beleven. Zo worden de kades omgetoverd tot een gezellige kerstmarkt. Geen traditionele kerststalletjes met kerstaccessoires, maar net even anders: in gezellige houten huisjes en kraampjes krijg je genoeg kansen om te slagen voor dat ene originele kerstcadeau of die last-minute kerstinkopen. Bovendien zijn er heerlijke hapjes en drankjes en niet-te-missen snuisterijen. 

Uitgeslenterd? Tijdens WinterWelVaart kun je een gratis bezoek brengen aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

www.winterwelvaart.nl