nieuws

05 jan 2016, 09:09

Winterweer legt Groningen lam

Winterweer legt Groningen lam

Het winterweer zorgt ervoor dat Groningen dinsdag helemaal lam ligt. Het openbare leven is vrijwel helemaal ontregeld. Het openbaar vervoer rijdt niet of amper, automobilisten kunnen de weg niet op en dat zorgt ervoor dat scholen dicht zijn. Ook ziekenhuizen adviseren hun patiënten om thuis te blijven.


 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de nacht van maandag op dinsdag trok een regenfront over de drie noordelijke provincies. Door de koude lucht veranderde dit in een spiegelgladde ijzellaag. Wegen zijn spekglad en het KNMI gaf dinsdagochtend een code rood uit. Dat zorgde dinsdagochtend voor tientallen ongelukken. Voor zover bekend zijn er geen ernstige ongevallen geweest.

Veel scholen in Groningen, Winschoten, Veendam en Stadskanaal blijven dinsdag dicht. De Hanzehogeschool geeft ijzelvrij, terwijl de Rijksuniversiteit het rooster heeft aangepast.

De Veiligheidsregio laat in een reactie weten dat er voorlopig geen crisisberaad komt. Wel is besloten dat er in geval van brand sowieso dinsdagochtend standaard twee bluswagens aanrijden, in plaats van één.

Er rijden tussen Groningen en Zwolle amper treinen en dit duurt tot ongeveer 12.00 uur, zoals het zich nu laat aanzien. Busmaatschappijen Arriva en Qbuzz rijden niet.

Het UMCG adviseert patiënten voor poliklinieken om thuis te blijven. Veel personeel kan het ziekenhuis lastig bereiken. Iedereen met dringende klachten wordt zo goed mogelijk wel geholpen. Het Martini Ziekenhuis blijft open. Geplande operaties kunnen gewoon doorgaan. Veel patiënten bellen afspraken voor de wel polikliniek af.

De GGD heeft de afspraken voor dinsdagochtend geschrapt en consultatiebureaus blijven gesloten. Ook het huisvuil wordt niet opgehaald, terwijl ondergrondse containers niet geleegd worden. Ook grofvuil en kerstbomen worden niet ingezameld. De gemeente Groningen heeft een beperkte dienstverlening, omdat veel medewerkers niet naar hun werk kunnen komen. De rechtbank heeft zittingen geschrapt.

Sinds maandagavond strooide Rijkswaterstaat meer dan 1 miljoen kilo zout. Ook zette men een Firestorm in, die een warme zoutoplossing op het ijs spuit.