nieuws

11 okt 2017, 11:11

William Moorlag alsnog naar Tweede Kamer

William Moorlag alsnog naar Tweede Kamer

De Groningse PvdA-politicus William Moorlag gaat alsnog naar de Tweede Kamer. Hij krijgt de zetel die vrijkomt omdat minister Jeroen Dijsselbloem de landelijke politiek verlaat. 

Broncode

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Moorlag stond op de negende plaats van de kieslijst tijdens de laatste verkiezingen.

De PvdA haalde tijdens de verkiezingen ook negen zetels, maar Moorlag werd op voorkeursstemmen voorbij gestreefd door Lilianne Ploumen, die nu nog minister van Ontwikkelingssamenwerking is.

Oppositie
Jeroen Dijsselbloem, de huidige minister van Financiën, liet woensdag weten dat hij afziet van een Kamerzetel. Hij stopt per 25 oktober, omdat rond die tijd waarschijnlijk de nieuwe regering wordt beëdigd. Dijsselbloem vindt dat andere PvdA’ers meer geschikt zijn om oppositie te voeren.

Oud-gedeputeerde
William Moorlag is nu directeur van werkvoorzieningsschap Alescon in Assen. Daarvoor was hij gedeputeerde in Groningen.

Het is nog niet bekend wanneer Moorlag wordt beëdigd. De Tweede Kamer telt straks zes Groningers. Naast Moorlag zitten ook Henk Nijboer (PvdA), Arno Rutte (VVD), Anne Kuik (CDA), Antje Diertens (D66) en Sandra Beckerman (SP) in de Kamer. De kans bestaat dat straks ook Stieneke van der Graag voor de ChristenUnie in de Kamer komt, als die partij ministers gaat leveren.