nieuws

10 jan 2018, 15:03

Wiebes: 'Echt haast maken met schadeprotocol'

Wiebes: 'Echt haast maken met schadeprotocol'

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken wil nu echt haast maken met het nieuwe schadeprotocol. "We praten al veel te lang en we moeten knopen doorhakken. Zelfs ik ben nu ongeduldig", zei hij na een bezoek aan een boer in het dorp Zeerijp, dat maandag werd getroffen door een zware aardschok.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

"Het kan niet zo zijn dat mensen met schade nu al zo lang moeten wachten voordat het wordt opgelost", zegt Wiebes. "Ik ga straks in het gesprek met de lokale bestuurders, die daarin ook een rol hebben, benadrukken dat we er nu snel uit moeten komen. Het zou me echt enorm tegenvallen als het nog langer dan weken gaat duren."

De minister benadrukte ook nogmaals dat hij zowel op langere als korte termijn iets wil doen aan de gaswinning. "In alle eerlijkheid hoopte ik er ook op dat de bevingen minder zouden worden. Zeerijp was een wake up-call. We onderzoeken nu alle mogelijkheden om de gaskraan verder dicht te draaien, maar dat moet wel veilig. Je wil geen huishoudens in de kou zetten.”

De NAM maakt woensdag bekend of ze maatregelen nemen na de laatste beving. Wiebes kon nog niet zeggen of de NAM gaat adviseren om de gaskraan meteen verder dicht te draaien. Dat is wel waar de Groningers op hopen.

De minister snapt dan ook de boosheid in het gebied. "Ik kom net bij een boer weg die niet veel schade had, maar wel enorm is geschrokken. Ik denk dat ik zelf niet zo rustig zou kunnen blijven als deze bewoner. Maar ik snap waarom mensen zich machteloos voelen”, aldus Wiebes.

"Men is inderdaad zeer geschrokken”, zegt burgemeester Albert Rodenboog van de gemeente Loppersum, waarin Zeerijp ligt. ,,Het is belangrijk dat we nu hard werken aan het nieuwe schadeprotocol.” Volgens Rodenboog zijn er nog een paar verschillen van mening onder de betrokken partijen. Over Wiebes zegt de burgemeester dat hij z’n goede intenties ziet. ,,Maar uit ervaring weet ik dat het om zijn daden gaat.”