nieuws

05 nov 2015, 10:10

Wie zijn de rijkste inwoners van Stad en Ommeland?

Wie zijn de rijkste inwoners van Stad en Ommeland?

Ondernemer Heiman Bollegraaf, directeur-grootaandeelhouder van Bollegraaf Recycling Machinery uit Appingedam, is de rijkste inwoner van de stad Groningen. Het blad Quote 500 schat zijn vermogen op zo’n 36 tot 40 miljoen euro. De provincie Groningen telt echter nog veel meer superrijken. Wat dacht u van Wijnand Pon met een vermogen van 1,7 miljard euro?

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bollegraaf Recycling Machinery is in het meer dan 50-jarige bestaan uitgegroeid tot één van de grootste marktspelers op het gebied van productie van recycling- en afvalverwerkingapparatuur. In die tijd ontwikkelde Bollegraaf zich van een puur Nederlandse onderneming naar een multinationaal bedrijf met ruim honderden medewerkers op vestigingen in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Engeland en de VS.

Afgelopen september liet Bollegraaf nog weten dat hij tijdelijk een stap terugdeed als CEO binnen zijn bedrijf. Een adviesbureau kreeg de volledige macht om het bedrijf weer winstgevend te maken. Bollegraaf gaf toe dat het hem niet gelukt was om het bedrijf weer winstgevend te maken. In 2011 won hij overigens nog de Groninger Ondernemingsprijs.

Wijnand Pon uit Garnwerd is overigens de rijkste inwoner van de provincie Groningen. Quote 500 schat zijn vermogen op 1,7 miljard en daarmee staat hij landelijk op de vijfde plaats. Pon verdiende zijn geld in de handel van auto's (Pon Holding), fietsen, bulldozers, vrachtwagens en stierensperma. Binnen Pon Holding is hij niet meer actief. Wel is hij nog aandeelhouder van het bedrijf dat de winst de afgelopen jaren flink zag dalen.

Andere Groningse rijken zijn reders Rob en Eric Wagenborg met roots in Delfzijl (65e met 270 miljoen), Wagenborg-neef Egbert Vuursteen uit Delfzijl (153e met 130 miljoen), Jacqueline Maan uit Haren (204e met 100 miljoen), vastgoedman Gouke Visser uit Sappemeer (36 tot 40 miljoen), stalen mastenman Erik Renken uit Muntendam (31 tot 35 miljoen), voormalig Heiploeg-directeur Hendrik Nienhuis uit Zoutkamp (31 tot 35 miljoen) en natuurlijk ook vergelijker Ben Woldring uit Usquert (16 tot 20 miljoen).