nieuws

20 nov 2017, 10:10

Wat zijn meest voorkomende achternamen in Groningen?

Wat zijn meest voorkomende achternamen in Groningen?

Wat zijn de meest voorkomende achternamen in Stad of provincie Groningen?  De tien meest voorkomende achternamen van Stad en Ommeland staan op GIC.nl.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Telefoonboek.nl onderzocht eerder al de meest voorkomende achternamen voor de twintig grootste gemeenten van Nederland. Daaruit bleek dat De Vries, Bakker en De Boer het meest voorkomen in  Groningen Stad. Maar wat zijn de meest voorkomende achternamen op provincieniveau? Telefoonboek.nl zocht het uit en stelde een top 10 samen voor de provincie Groningen. 

 

Geen familie, toch dezelfde achternaam

 

In totaal zijn er in Nederland 300.000 unieke achternamen. Dit is relatief weinig, aangezien er in Nederland ongeveer 17 miljoen mensen wonen. Er bestaat dan ook een grote kans dat een achternaam vaker voorkomt en je mensen tegenkomt met dezelfde naam.

 

Ook in Groningen zullen er vele mensen zijn die wellicht geen (directe) familie van elkaar zijn, maar wel dezelfde achternaam delen. De Vries is dan ook de winnaar en komt het vaakst voor.

 

De meest voorkomende achternaam in de provincie Groningen komt daarmee overeen met de meest voorkomende achternaam in Groningen stad. Deze naam komt op provincieniveau namelijk 919 keer terug in de database van Telefoonboek.nl. Op de tweede plaats staat de achternaam Bos met 663 keer.

 

De derde achternaam die veelal te vinden is in Groningen is Smit. De naam Smit werd 612 keer gevonden in de database. Verder zijn de achternamen Boer en Mulder erg populair, deze werden respectievelijk 604 en 602 keer geteld. 

 

Top 10 achternamen provincie Groningen 

 

De top tien meest voorkomende achternamen in Groningen ziet er als volgt uit. (Belangrijk hierbij is dat het gaat om het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.):

 

  1. De Vries (919)
  2. Bos (663)
  3. Smit (612)
  4. Boer (604)
  5. Mulder (602)
  6. Bakker (539)
  7. Veen (538)
  8. Dijk (488)
  9. Meijer (428)
  10. Vos (354)