nieuws

02 jan 2018, 16:04

Vuurwerkrel: RTV Noord laat externe partij onderzoek doen

Vuurwerkrel: RTV Noord laat externe partij onderzoek doen

RTV Noord laat een externe partij onderzoek doen nu blijkt dat verslaggever Rob Mulder een vuurwerkpakket aan ter waarde van 139 euro heeft aangenomen in ruil voor reclame voor een vuurwerkhandelaar in de stad. RTV Noord laat weten dat freelance verslaggever Mulder voorlopig niet wordt ingehuurd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Afgelopen week ontstond commotie over een item van Mulder. In het inmiddels verwijderde item is te zien dat Mulder ‘zwaar illegaal vuurwerk’ koopt van een ‘handelaar’. Later ontdekte stadsblog Sikkom dat deze handelaar, die in het item onherkenbaar was gemaakt, dezelfde persoon was als de legale verkoper uit de reportage.

In eerste instantie stelde RTV Noord dat er geen sprake was van nepnieuws, maar wel van een ongelukkige montage.

Maar nu blijkt dus ook dat Mulder een vuurwerkpakket heeft aangenomen. Volgens hoofdredacteur Mischa van den Berg van RTV Noord was dit niet bij de omroep bekend. “Ik dacht we alle feiten boven tafel hadden. Nu komt dit er nog bij. Deze belangenverstrengeling kan niet. We gaan de hele kwestie nogmaals tegen het licht houden”, zegt hij op de website van RTV Noord.

Er komt nu een extern onderzoek. “In zo'n zaak waarbij de journalistieke betrouwbaarheid op het spel staat, moet ik ervan uit kunnen gaan dat in de afwerking daarvan transparante informatie wordt gegeven. Zodat we ook transparant kunnen zijn naar ons publiek. Dat heeft daar uiteraard het volste recht op.”

Rob Mulder laat in een reactie op de site van RTV Noord weten dat hij zich niet gerealiseerd heeft dat het aannemen van het pakket in strijd is met zijn werkzaamheden als verslaggever.