nieuws

03 jul 2017, 15:03

Vrienden Martinikerk vieren jubileum met nieuw glas-in-lood, virtuele rondleiding en de terugkeer van Wessel Gansfort

Vrienden Martinikerk vieren jubileum met nieuw glas-in-lood, virtuele rondleiding en de terugkeer van Wessel Gansfort

Woensdag 12 juli is een bijzonder dag voor de Martinikerk. In het kader van het 35-jarig bestaan van de Vereniging Vrienden Martinikerk worden die dag liefst drie bijzondere cadeau’s onthuld: drie nieuwe glas-in-loodramen, een virtuele 3D-rondleiding door de kerk zelf en de Olle Grieze én de tientallen jaren spoorloos geachte beenderen van de 15e-eeuwse theoloog en humanist Wessel Gansfort.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Lang werd gedacht dat de beenderen van Wessel Gansfort per ongeluk vernietigd waren. De botten waren in 1962, bij de laatste grote renovatie van de Martinikerk, opgegraven en overgebracht naar het anatomisch laboratorium van de RUG. ZE zouden daar door een misverstand zijn vernietigd, maar werden twee jaar geleden teruggevonden.

Wessel Gansfort keert zelfs op twee manieren terug in de Martinikerk. Niet alleen worden zijn beenderen weer aan hun oorspronkelijke rustplaats toevertrouwd, zijn beeltenis is ook te zien op één van de drie nieuwe glas-in-loodramen die de Vereniging Vrienden Martinikerk cadeau doet. Op de andere twee ramen zijn een beeltenis van mede-humanist Rudolf Agricola en het oude stadswapen van Groningen te zien.

Virtuele 3D-tour
Samen met de Stichting Martini Beiaard Groningen heeft de Vereniging Vrienden Martinikerk opdracht gegeven toren en kerk in te scannen om een virtuele rondleiding mogelijk te maken. Vanaf februari 2017 hebben 10 studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden hard gewekt om een presentatie mogelijk te maken die op 12 juli in première gaat.