nieuws

31 jul 2016, 11:11

Volgens politie geen bewijs van homohaat bij vechtpartij in Stad

Volgens politie geen bewijs van homohaat bij vechtpartij in Stad

De politie in Groningen doet onderzoek naar een vechtpartij in de Peperstraat in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het incident werd door Groningse media bestempeld als anti homo-geweld, maar volgens de politie zijn daarvoor geen aanwijzingen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gewonde man werd naar eigen zeggen door een groep van zes mannen mishandeld vanwege zijn seksuele geaardheid. Dat meldde zijn moeder de volgende dag op Facebook.

De Facebook-post werd onder meer opgepikt door RTV Noord. De regionale nieuwszender meldde  dat er 'weer een homo in elkaar was geslagen in het Groninger uitgaansleven', daarmee verwijzend naar de mishandeling van twee lesbiennes in april, die voor veel verontwaardiging zorgde en zelfs tot een stille optocht tegen homofoob geweld leidde.

Politieverklaring
Volgens de politie ligt de zaak van de mishandeling van vrijdagnacht echter anders dan het slachtoffer doet voorkomen. Volgens een verklaring op de website van de Groningse politie deelde de mishandelde homoseksuele man de eerste klap uit, waarna een vechtpartij ontstond tussen de twee betrokken groepjes. Dit zou blijken uit de verklaringen van verschillende getuigen, waaronder een beveiliger van het café waar de vechtpartij plaatsvond.

Aangifte
Nadat de vechtende partijen uit het café waren gewerkt, werden surveillerende agenten aangesproken. Beide betrokken partijen gaven daarbij aan dat ze aangifte wilden doen. De agenten startten volgens de politieverklaring daarom een onderzoek onder omstanders en getuigen, zodat een zo goed mogelijk beeld van het gebeurde ontstond.

Deze bevindingen werden vastgelegd, zodat op een later tijdstip gedegen onderzoek gedaan zou kunnen worden, aldus de politie. Aan beide partijen werd vervolgens aangegeven dat aangifte doen niet direct mogelijk was. De agenten waren namelijk nodig op straat in de drukke horecanacht. Afgesproken werd dat de partijen maandag aangifte zouden komen doen op het politiebureau.

De ene partij stemde hiermee in, maar de man wiens verhaal via zijn moeder in de media kwam niet. Hij kwam later die nacht nog naar het politiebureau, waar hem wederom werd verteld dat zijn aangifte nog niet kon worden opgenomen.

Uitgaansgeweld
De politie zal naar eigen zeggen komende maandag van beide partijen de aangifte opnemen, waarna een onderzoek wordt gestart naar wat zich precies in het café heeft afgespeeld.

Vooralsnog zouden er echter geen aanwijzingen zijn dat het gaat om anti homo-geweld, maar eerder om "uitgaansgeweld zoals dat wel vaker voorkomt in het uitgaanscentrum van een grote stad", aldus de politie.