nieuws

26 aug 2016, 10:10

Virtueel Groningens Ontzet vieren in het jaar 1922

Virtueel Groningens Ontzet vieren in het jaar 1922

De Verhalen van Groningen lanceert op zaterdag 27 augustus het gebied Stad en Haren in De Verhalen van Groningen app, tijdens de spoedcursus Groninger Geschiedenis voor Dummies op Noorderzon. De app verandert Groningen in een virtueel openluchtmuseum en toont historische afbeeldingen in het straatbeeld van vandaag. Daarmee brengt de app bijzondere cultuurhistorische locaties tot leven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De app wordt per regio beschikbaar gemaakt. Na de aftrap van regio’s Eemsdelta en Westerwolde, zijn nu Stad en Haren aan de beurt.

Wanneer de gebruiker op een bijzondere cultuurhistorische locatie is, geeft de app een signaal. Via de smartphone is vervolgens het verhaal te lezen over de locatie en kan een historische foto over het huidige straatbeeld worden geschoven. Zo is per locatie in de app te zien hoe het er vroeger uitzag. Dit gecombineerde beeld kan worden vastgelegd en gedeeld met anderen.

Opgenomen in de app zijn onder meer de functie van het paviljoen in het Noorderplantsoen in 1903, in welke kerk in Haren Bommen Berend een kanonskogel op zijn bord zuurkool zou hebben gekregen, hoe de stad 250 jaar Groningens Ontzet vierde in 1922 en hoe de Helpmancentrale de Groningse huishoudens voorzag van elektriciteit.

De app is een initiatief van de Verhalen van Groningen in samenwerking met RHC Groninger Archieven. Voor het verkrijgen van het historisch beeldmateriaal wordt intensief samengewerkt met regionale archieven en particuliere collecties.

De Verhalen van Groningen-app is te downloaden voor iOS en Android.