nieuws

08 jan 2018, 09:09

Vier Groningse zaken op nieuwe coldcase-kalender

Vier Groningse zaken op nieuwe coldcase-kalender

Er staan dit jaar vier Groningse onopgeloste (moord)zaken op de zogeheten coldcase-kalender, die wordt verspreid in gevangenissen. De politie hoopt op die manier tips te krijgen van gedetineerden. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zo hoopt de politie meer te weten te komen over de sinds 2010 vermiste Marian Kusters. De vrouw, prostituee en drugsverslaafd, wees de politie op een mogelijke verdachte in een andere vermissingszaak van een prostituee. De politie weet niet of de twee zaken met elkaar te maken hebben. Er wordt vanuit gegaan dat Kusters vermoord is, maar haar lichaam is nooit gevonden.

De kalender, die ook op kantoren van de reclassering komt te hangen, moet ook voor tips zorgen over een zaak uit 1986. Wijtske Bauer-Hiemstra uit Leeuwarden ging woensdagavond 16 juli uit in Groningen en zei tegen haar gezin de volgende dag weer terug te zijn. De vrouw werd het laatst gezien in café De Schakel in de Peperstraat in Groningen. Haar lichaam werd drie dagen na haar verdwijning gevonden in het water van het Damsterdiep bij het dorp Garmerwolde in de provincie Groningen. 

Grave en Versfeld
Ook worden twee van de 52 weken gewijd aan de moord op Sietze Grave uit Winschoten in 2016 en de aanslag op Johannes Versfeld. Die reed in 2000 over de A28 toen een bom onder zijn auto ontplofte.  

De politie heeft tot verlenging van de kalender besloten nadat de eerste uitgave met 52 coldcases (een per week) in 2017 tot veel bruikbare tips leidde. De eerste kalender met onopgeloste levensdelicten en vermissingen leverde 78 tips op over zaken op de kalender, waarvan er 32 bruikbaar bleken.

Heropening
In negen oude zaken is het politieonderzoek heropend of wordt heropening onderzocht.

De volledige coldcase-kalender is hier te vinden.