Nieuws

Verzetsstrijder Geert Sterringa wordt vrijdag Ereburger van Groningen

Verzetsstrijder Geert Sterringa wordt vrijdag postuum benoemd tot Ereburger van Groningen. Zijn naam wordt dan door burgemeester Den Oudsten bijgeschreven in het Gouden Boek van Stad, waarin ook onder andere Hans Alders, Max van den Berg, Koning Willem-Alexander en Nobelprijswinnaar Ben Feringa staan. Sterringa was in de Tweede Wereldoorlog een van de leiders van het communistisch verzet. Hij overleed op 19 januari 1944 in concentratiekamp Buchenwald.


Leestijd: 1 minuut

Verzetsstrijder Geert Sterringa wordt vrijdag Ereburger van Groningen
Verzetsstrijder Geert Sterringa wordt vrijdag Ereburger van Groningen

Al in mei 2017 werd bekend gemaakt dat Sterringa ereburger zou worden. De uiteindelijke ceremonie heeft even op zich laten wachten. Het Ereburgerschap krijgt hij postuum vanwege ‘buitengewone verdienste, al dan niet belangeloos, voor de stad en haar inwoners gedurende een lange reeks van jaren’.

De verzetsstrijder waarschuwde al in 1933 voor het opkomende fascisme. Toen was hij nog onderwijzer. In datzelfde jaar nam hij al ontsnapte gevangenen uit concentratiekampen in huis. Sterringa organiseerde later het verzet in Groningen en was mede-redacteur van verzetskrant Noorderlicht.

Sterringa werd op 10 maart 1941 gearresteerd omdat hij de bevolking opriep om in verzet te komen tegen de anti-Joodse maatregelen van de Duitse bezetter. Hij verbleef in het Oranjehotel en ging via Kamp Amersfoort naar het concentratiekamp in het Duitse Buchenwald. Hij overleed daar in 1944.