nieuws

10 jan 2018, 10:10

Verwachtingen Groningen rond komst minister Wiebes hoog gespannen

Verwachtingen Groningen rond komst minister Wiebes hoog gespannen

De provincie Groningen hoop vandaag van minister Wiebes, die een bezoek brengt aan Groningen, te horen te krijgen hóe deze denkt de gaswinning zo snel mogelijk naar een veilig niveau terug te kunnen brengen. Dat zegt desgevraagd gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP). Wat hoopt de gedeputeerde dat het bezoek van de minister van vandaag allemaal oplevert?

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Ik hoop dat de minister uit de doeken doet hoe hij denkt de gaswinning omlaag te krijgen. Ik verwacht niet dat hij een getal zal geven, maar wel dat hij in elk geval een goede en duidelijke aanzet geeft’.

 

Stikstoffabriek

 

De gedeputeerde heeft zelf ook wel een suggestie voor de minister. ‘Wij hebben eerder al aangegeven dat een stikstof fabriek zeker soelaas zal bieden. Die had er inmiddels al kunnen staan. Dankzij die fabriek kun je buitenlands gas importeren en vervolgens door stikstof toe te voegen op Groningen-kwaliteit brengen. Dat scheelt jaarlijks maar liefst vijf tot zeven miljard kubieke meter aardgas die je dan niet uit het Groningen-veld hoeft te halen’.

 

Schadeprotocol

 

Verder zegt de gedeputeerde dat hij hoopt dat er nu met gezwinde spoed een góed schadeprotocol komt. ‘Wij hebben als regio al een voorstel voor zo’n protocol. Wat nodig is, is dat er nu heel snel knopen over worden doorgehakt’.

 

Vanmiddag spreekt het college van Gedeputeerde Staten met minister Wiebes.