nieuws

13 jun 2016, 13:01

Vanavond spoeddebat in Haren: alleen verder, of is angst - voor 'grote broer Groningen' - een slechte raadgever?

Vanavond spoeddebat in Haren: alleen verder, of is angst  - voor 'grote broer Groningen' - een slechte raadgever?

Haren: wat nu? Dat is de grote vraag in de politiek in Haren. Er is in de gemeenteraad van Haren een politieke crisis uitgebroken over de vraag of er een samenwerking/fusie moet komen met Groningen. Vanavond is er een spoeddebat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:


VVD-wethouder Paula Lambeck heeft zaterdag haar functie in de gemeente Haren neergelegd. De coalitie staat op klappen nu de VVD er uit is gestapt. De liberalen lieten zaterdag volgens RTV Noord ook weten dat ze niet langer meer voor behoud van een zelfstandige gemeente Haren zijn.

In de afgelopen tijd zijn er veel onderzoeken gepresenteerd naar de financiele situatie van Haren en of het mogelijk zou zijn om zelfstandig te blijven. De gemeente staat er echter slecht voor en heeft te weinig reserves.

Volgens een rapport van de provincie Groningen doet de gemeente er goed aan om te fuseren met Groningen en Ten Boer. De gemeente heeft echter altijd laten weten een fusie met de stad Groningen niet te zien zitten.

De fracties van de overgebleven coalitiepartners D66 en Gezond Verstand Haren betreuren het vertrek van de VVD en zien het als een slecht moment omdat er een belangrijk besluit over de toekomst van Haren moet worden genomen.

De oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en ChristenUnie hebben een spoeddebat aangevraagd. Ze zijn zat van de achterkamertjes en willen openbare verantwoording over de onenigheid rondom de toekomst van Haren. Ze vragen zich af waarom bijvoorbeeld D66 en Gezond Verstand Haren verschillende rapporten naast zich neer leggen en blijven vasthouden aan zelfstandigheid.

Het spoeddebat vindt aanstaande maandag plaats om zeven uur.