Nieuws

Versterkingsoperatie in Groningen wordt weer opgestart

De versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied in Groningen wordt weer opgestart. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en de gemeenten zijn het eens geworden over een plan van aanpak voor de versterking. Zeker 15.500 adressen zijn mogelijk onveilig en worden tegen het licht gehouden, zo bleek donderdag tijdens de perspresentatie.


Leestijd: 2 minuten

Groningers in afwachting van eindrapport Parlementaire Enquête Gaswinning
Groningers in afwachting van eindrapport Parlementaire Enquête Gaswinning

De versterking van panden lag maandenlang stil. ,,Zie dit als een herstart”, zegt de tijdelijke NCG Herman Sietsma. ,,Ja, het heeft allemaal veel te lang geduurd en de afhandeling verdiende de laatste jaren niet de schoonheidsprijs, maar deze opgave is ongelooflijk complex. We kunnen en moeten nu de handen uit de mouwen steken.”

In totaal staan 15.500 adressen op de rol voor mogelijke versterking. Bijna 7.000 woningen zijn nog niet geïnspecteerd. Van dat aantal hebben ongeveer 1.000 adressen een verhoogd risico en dat geldt ook voor 1.500 adressen die al zijn geïnspecteerd. ,,In het verleden hebben we gezien dat veel woningen met een veiligheidsrisico ook daadwerkelijk moesten worden versterkt. Je kunt dan zelf wel bedenken hoe groot deze operatie is”, legt burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Appingedam uit. 

De NCG verwacht dat de hele versterkingsoperatie mogelijk vijf tot zeven jaar gaat duren. De gemeenten hebben een belangrijke rol in de uitvoering daarvan. Volgens buremeester Hiemstra, die de bevingsgemeenten vertegenwoordigt, moet er in januari volgend jaar meer duidelijkheid zijn over de lokale aanpak en dan krijgen de bewoners ook bericht over hun situatie. ,,We willen de problemen zoveel mogelijk tegelijk aanpakken en kijken ook hoe we versterking kunnen combineren met stadsvernieuwing”, zo zegt hij.

Overigens is er in de regio discussie over de methode waarop wordt gekeken of een woning een verhoogd veiligheidsrisico heeft. Dat model is ooit ontwikkeld door de NAM. ,,Iedereen die buiten de boot valt, kan zelf ook nog een inspectie aanvragen”, zegt NCG Sietsma. ,,Bovendien herijken we de methode elk jaar en kan het zijn dat een adres dan ineens wel in een risicoprofiel past. Deze lijst is zeker nog niet definitief.”

In het plan van aanpak staat volgens de NCG de veiligheid voorop. ,,Is een woning onveilig, dan moet die versterkt worden. Ongeacht wat dit moet kosten. De minister heeft gezegd dat geld geen rol mag spelen", zo besluit de NCG.