Economie

Chef-kok Tim Ringers opent Borage: “Droom die uitkomt"

Pal aan het Zuidlaardermeer, met uitzicht op de ondergaande zon, opent de Groningse chef-kok Tim Ringers woensdag zijn eigen restaurant: Borage. Op de plek van het vroegere paviljoen Meerzicht serveert hij van dinsdag tot en met zaterdag verfijnde, gastronomische gerechten met lokale producten. “Dit is een droom die uitkomt”, zegt hij tegen de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 2 minuten

Fine dining? Dat begrip neemt Ringers liever niet in de mond. “Die term klinkt chique en formeel, en dat is Borage juist níet,” zegt hij. “Ik wilde een toegankelijk en gezellig restaurant, met een losse sfeer, maar waar goed eten wel centraal staat.”  

Ringers is geen onbekende in de culinaire wereld. Hij werkte eerder bij Prinsenhof, Het Pomphuis en Vive la Vie in Groningen, stond in de keukens van Ivy in Rotterdam en Librije Zusje in Amsterdam, en won in 2021 het RTL-programma Topchef De Twaalf Provincies. Nu zet hij de stap waar hij altijd van droomde: een eigen restaurant, waar hij volledig zijn eigen koers kan varen. 

Omgeving als inspiratiebron

“Koken is mijn passie. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt en eindeloos variëren met smaken en producten,” vertelt hij. “Maar zoals veel koks ben ik ook een tikkeltje eigenwijs. Ik heb mijn eigen visie op wat het beste is en hoe ik het graag wil. En ja, als het dan niet jóuw restaurant is, heb je het toch niet helemaal voor het zeggen.”  

Nu wel. En dus kookt Ringers – geheel volgens zijn eigen visie – zo lokaal en duurzaam mogelijk. Hij werkt samen met ecologische slager De Oorsprong in Noordlaren en haalt bloem en granen bij Molen Mulder Pot. Ook de natuur in en rond het meer levert ingrediënten. “Hier groeien overal eetbare planten,” zegt hij. “Engelwortel bijvoorbeeld, met bladeren en stelen die fantastisch geuren en waar je prachtige dingen mee kunt doen.” Zelfs de Amerikaanse rivierkreeft – een invasieve exoot die palingroker Mans Vos even verderop vaak als bijvangst vangt – wordt gebruikt. “Ik heb er een hele mooie bisque van gemaakt.”  

De omgeving is zijn grootste inspiratiebron. “Toen ik hier voor het eerst stond, in het haventje, tussen de wilde bloemen en watermunt, kreeg ik meteen ideeën voor gerechten.”  

Dat Borage buiten de stad ligt, ziet hij niet als nadeel. “Haren, Glimmen, Noordlaren, Zuidlaren, Midlaren, Tynaarlo. Er zijn genoeg dorpen in de buurt. En Groningen is maar twintig minuten rijden. Bovendien ligt vakantiepark De Bloemert op een steenworp afstand en openen we per 1 december een B&B boven het restaurant.”  

Bij Borage kun je van dinsdag tot en met donderdag à la carte eten, en in het weekend genieten van een verrassingsmenu van vier tot zeven gangen.