nieuws

10 jan 2017, 10:10

Verschillende rijscholen in Groningen bieden caravantrainingen aan

Verschillende rijscholen in Groningen bieden caravantrainingen aan

Op pad gaan met de caravan lijkt steeds populairder te worden; de afgelopen jaren is er weer een stijging in de verkoopcijfers te zien. Vakantiegangers die een caravan aanschaffen hebben echter niet altijd ervaring met het besturen van een auto-caravancombinatie. Daarnaast zijn er velen die wel eens met een caravan gereden hebben, maar die bepaalde technieken graag zouden willen verbeteren. Daarom zijn er zogenaamde caravantrainingen in het leven geroepen. Ook in de provincie Groningen kunnen dit soort trainingen worden gevolgd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

BOVAG-trainingen
Een belangrijke aanbieder van caravantrainingen is BOVAG. De BOVAG-caravantrainingen duren een halve dag. Tijdens de trainingen leert u bijvoorbeeld hoe u de caravan kunt inparkeren, hoe u achteruit een heuvel op kunt rijden en wat u moet doen als uw caravan uw auto in dreigt te halen. Oefenen kunt u meteen samen met uw reispartner doen, want u mag een bijrijder meenemen naar de training.

Behalve voor de praktijk, is er tijdens de les ook ruimte voor theorie. De instructeur behandelt stap voor stap de verschillende onderdelen van de auto-caravancombinatie. Zo komt u meer te weten over onder andere de bandenspanning van de caravan, de bevestiging van de breekkabel en de caravanspiegels. Ook aan de aankoppeling wordt aandacht besteed; door aanbieders als Rameder.nl is het kopen van een goede trekhaak gemakkelijker dan ooit, maar bij het aankoppelen van de caravan moet rekening worden gehouden met allerlei wettelijke regels en veiligheidsvoorschriften.

De BOVAG-trainingen worden aangeboden door verschillende rijscholen. Ook meerdere rijscholen in de provincie Groningen bieden de trainingen aan. Via de website van BOVAG kunt u uitzoeken bij welke instructeurs u terecht kunt voor een caravantraining.

ANWB-trainingen
De ANWB houdt zich op allerlei manieren bezig met verkeer en verzorgt zelf rijopleidingen. Dat de organisatie ook caravantrainingen aanbiedt is daarom niet zo vreemd. Daarbij gaat het om twee soorten trainingen: de Caravan/Aanhangwagen Dagtraining en de Caravan/Aanhangwagen Opfriscursus.

Voor beginners is de dagtraining het meest geschikt, omdat hierbij alle basisvaardigheden aan bod komen. Deze training duurt acht uur en vindt in groepsverband plaats. Tijdens de dagtraining leert u onder meer hoe u goed manoeuvreert met de caravan, hoe u goed zichtbaar blijft in het verkeer en ook zelf goed kijkt en hoe u het beste achteruit kunt rijden. Net als bij de BOVAG-trainingen wordt praktijk gecombineerd met theorie. De dagtraining is niet in Groningen te volgen, maar vindt plaats op een ANWB-terrein in Lelystad.

De Caravan/Aanhangwagen Opfriscursus kunt u wel gewoon in Groningen volgen. Hierbij gaat het namelijk om een individuele training, die te boeken is bij iedere ANWB Rijopleiding. De opfriscursus duurt twee uur en u kunt eraan deelnemen met uw eigen caravan. Mocht u echter (nog) niet in het bezit zijn van een caravan, dan is het ook mogelijk om een aanhangwagen-combinatie van de betreffende vestiging te gebruiken. Op deze pagina vindt u meer informatie over de ANWB Rijopleiding in Groningen stad.