nieuws

13 okt 2015, 16:04

Verdachten Jumbo-bedreiging zijn man en jongen

Verdachten Jumbo-bedreiging zijn man en jongen

De verdachten die zijn opgepakt voor de bedreigingen van supermarktketen Jumbo zijn een man van vijftig en een jongen van vijftien. Ze werden vrijdagavond gearresteerd in Groningen en zitten nog vast.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat is dinsdag meegedeeld door politie en Openbaar Ministerie (OM). De twee worden verdacht van afpersen, de oudere man ook van het plaatsen van explosieven. Afgelopen vrijdag probeerden ze Jumbo opnieuw af te persen en daarop werden ze opgepakt. De onderlinge relatie tussen de twee verdachten is omwille van privacy niet bekendgemaakt. Volgens lokale media gaat het om een vader en zijn zoon.

 

De man wordt verdacht van het plaatsen van explosieven en het laten ontploffen ervan. De jongen komt uit Groningen, de man staat niet in die gemeente ingeschreven, maar verblijft er wel. De man zit in beperkingen, wat betekent dat hij geen contact mag hebben met iemand anders dan zijn advocaat. Hij zal op 21 oktober opnieuw worden voorgeleid.

 

Volgens de politie speelden kookwekkers een grote rol in het onderzoek. Bij de Jumbo aan het Overwinningsplein in Groningen ging op 31 mei een bom af, die een raam en een kozijn beschadigde. De politie vond toen fragmenten van een grijze kookwekker. Bij 170 mensen is huiszoeking gedaan met betrekking tot die kookwekker. Daarbij kwam de man, de hoofdverdachte, in beeld. Uiteindelijk leidden meer tips naar hem.