nieuws

21 okt 2017, 12:12

Veel vallende sterren te zien in nacht van zaterdag op zondag in Groningen

Veel vallende sterren te zien in nacht van zaterdag op zondag in Groningen

In Groningen zijn in de nacht van zaterdag op zondag veel vallende sterren te zien. Op het hoogtepunt, in de laatste uren van de nacht, geven elke anderhalve minuut stofdeeltjes van de Orioniden-zwerm fel licht als ze in de dampkring verbranden. Dat meldt Nu.nl zaterdag. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Omdat in het noordwesten van het land vrij veel bewolking is, zullen de vallende sterren volgens Weeronline het best te zien zijn in Groningen, Drenthe Overijssel, Gelderland en Limburg. 

Goede plekken om meteoren waar te nemen zijn volgens het weerbureau open velden die een eindje buiten de bebouwde kom liggen. Daar is het relatief donker. Het grootst aantal vallende sterren komt volgens Weeronline voor rond 6.00 uur 's ochtends.

Wie zich in de nacht van zaterdag op zondag buiten de deur waagt, loopt wel risico natgeregend te worden. Volgens Weerplaza is er kans dat het tussen middernacht en 7.00 uur enkele buien voorbij komen. De maximale temperatuur ligt zo rond de 10 graden Celsius. 

Komeet
De Orioniden zijn elk jaar in de tweede helft van oktober te zien. Ze heten zo, omdat het lijkt of ze vanuit het sterrenbeeld Orion komen. Het gaat om gruis van de komeet Halley, die in 1986 langs de aarde suisde.

Elk jaar trekt de aarde door de staart van deze komeet.