nieuws

11 jan 2016, 14:02

Veel tranen bij David Bowie-tentoonstelling

Veel tranen bij David Bowie-tentoonstelling

De David Bowie-tentoonstelling maakt maandagmiddag hevige emoties los. Meer dan honderd fans kwamen meteen naar het Groninger Museum om de overleden popster te herdenken. Bij sommige van hen staan de tranen in de ogen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Groninger Museum besloot maandagochtend meteen om de deuren van het museum open te gooien, terwijl ze op maandag normaal gesloten zijn. Meteen om 12 uur stonden er al tientallen Bowie-fans in de rij. Het bleef druk met emotionele fans: mensen met tranen in de ogen en een vader die zijn arm om de schouder van zijn zoon slaat. Bowie is dood en de muziek in het museum wakkert de emotie aan.

Veel van de fans tekende het rouwboek, dat in een hoek van de entree ligt. In de zalen met zo’n 300 Bowie-voorwerpen is het druk. Voor de grote Bowie-fan Ronny uit Houten is het een zware dag. Ze was naar het museum afgereisd voor een speciale lezing over Bowie. ,,Dat had ik mezelf cadeau gegeven voor mijn verjaardag. En ineens hoorde ik vanochtend dat hij is overleden. Bizar”, zegt ze met de tranen in haar ogen.

Het overlijden van Bowie grijpt haar enorm aan. “Ik ben aangeslagen en emotioneel. Je loopt hier rond en dan is het niet voor te stellen dat hij er niet meer is. Voor mij is hij een held. En de mooiste man van de wereld. Misschien moest het ook wel zo zijn, dat ik juist vandaag hier moest zijn. Het voelt wel heel uniek.”

Sommige bezoekers zijn minder groot Bowie-fan. Het overlijden is voor hen wel extra reden om de expositie te bezoeken. Klaartje uit Tilburg was op vakantie in Friesland. “We wilden sowieso naar de tentoonstelling en grijpen nu onze kans. Het voelt wel raar dat hij nu dood is. Ik ben geen kenner, had misschien zelfs wel een aversie tegen zijn vrouwelijke gedrag. Maar het is en blijft een fenomeen en dit is een mooie manier om afscheid van hem te nemen.”

 

 

Ook Frans uit Paterswolde is geen fan. Hij heeft net de expositie bekeken. “Het leek me wel een mooi en rustig moment. Ik wilde het toch wel eens zien.”

“Ik hoorde het tijdens het sporten”, zegt Lidy uit de stad Groningen, terwijl ze het gastenboek van de expositie tekent. “Ik kon het haast niet geloven. Ik zag Bowie altijd als iemand die wel 100 zou worden. Het is wel mooi dat hij tot op het laatste moment muziek heeft gemaakt en ik ga z’n nieuwe album ook zeker kopen. Het doet me ook allemaal een beetje denken aan de dood van Freddy Mercury, nóg zo’n groot idool. David Bowie kon volgens mij niet zonder kunst en muziek”, besluit ze.