nieuws

13 mrt 2018, 10:10

Veel spotters verwacht bij landing van Boeing 747 op Eelde

Veel spotters verwacht bij landing van Boeing 747 op Eelde

Dinsdagmiddag om 15.19 uur landt er voor het eerst in de geschiedenis van Groningen Airport Eelde een Boeing 747 op het vliegveld. De kist van Atlas Air zal veel vliegtuigspotters trekken. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het vliegtuig vervoert ongeveer 150 Amerikaanse militairen, die mee gaan doen aan de oefening Frisian Flag op de Vliegbasis in Leeuwarden. Tussen 9 en 20 april gaan piloten en troepen uit verschillende landen daar oefenen om samen op te kunnen treden in lastige situaties.  

In principe kan het vliegtuig ook in Leeuwarden landen, maar volgens een woordvoerder van Groningen Airport Eelde hebben ze daar niet de faciliteiten om zo’n grote passagiersvlucht af te handelen. “Wij hebben die faciliteiten wel”, zegt Bowy Odink namens de luchthaven. “Het is voor ons business as usual.”

Arriva van de luchtvaart

Volgens verschillende bronnen komt de 747 vanuit het Amerikaanse Portland en vliegt het vanaf Eelde door naar Kuweit. Volgens Odink hadden de ongeveer 150 militairen ook wel in een kleiner toestel gepast. “Atlas Air moet je zien als de Arriva van de luchtvaart. Je kunt zo’n toestel gewoon inhuren. En ik denk dat deze nog beschikbaar was.”

Het is niet voor het eerst dat er een Boeing 747 op Eelde vliegt. Er waren regelmatig testvluchten, maar dat waren zogenaamde ‘touch & go-landingen’ waarbij het vliegtuig kort met het landingsgestel de grond raakt en meteen weer doorvliegt.

 

Spotters

Volgens de laatste informatie landt het vliegtuig rond 15.19 uur en komt het vanuit het zuiden (05) aangevlogen. Je kunt het vliegtuig het beste bekijken vanaf de officiële spottersheuvel, die vanaf de Eekhoornstraat te bereiken is. Vanaf daar heb je vrij zicht op de baan. “Het zal er wel druk worden”, zo verwacht Bowy Odink. 

Het kan zijn dat de landingstijd nog wordt aangepast. Ook bestaat de kans dat als de wind draait het vliegtuig vanaf de andere kant komt aangevlogen. "Dat kan zelfs nog in het laatste kwartier worden aangepast", aldus Bowink. Check hieronder de tweets voor een laatste update.