nieuws

24 dec 2015, 11:11

Veel Groningers laten schadevergoeding aardbevingen contant uitbetalen

Veel Groningers laten een vergoeding voor de bevingsschade niet uitbetalen aan hun aannemer, maar laten het geld naar hun eigen rekening overmaken. Het CVW maakt zich zorgen over de vraag of dat geld dan wel in alle gevallen gebruikt wordt waar het voor bedoeld is, namelijk herstel van het Groningse onroerend goed.(Archieffoto).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bijna driekwart van de Groningers die een vergoeding krijgen voor de schade aan hun woningen, laat zich contant uitbetalen. Daardoor is het niet goed te controleren of die schadevergoeding wel echt gebruikt is voor herstel van aardbevingsschade, of dat de vergoeding aan andere zaken wordt besteed. Dat signaleert directeur Peter Kruyt van het Centrum Veilig Wonen (CVW) dat de aardbevingsschade in Groningen afhandelt. De directeur uit zijn zorgen daarover donderdag in het Dagblad van het Noorden.

 

Volgens de directeur van het CVW kan het niet zo zijn dat geld, dat bestemd is voor het herstel van onroerend goed in Groningen, voor andere doeleinden wordt gebruikt. Of dat vaak gebeurt is lastig te zeggen. Maar feit is wel dat momenteel 65 procent van de mensen die schadevergoeding krijgen dit geld op eigen rekening laat uitkeren, in plaats van op de rekeningen van een aannemer die de klus in orde maakt.

 

‘Ik vind het zorgelijk dat het percentage van 65 % zo hoog is’, aldus Peter Kruyt. Hij heeft zijn zorgen kenbaar gemaakt aan minister Kamp. Hij heeft de minister voorgesteld dat er een wettelijke regeling komt voor herstelplicht, zodat huiseigenaren verplicht zijn om het geld aan het herstel van de woningen te besteden.

 

Ook overweegt het CVW volgend jaar na het uitbetalen van schadevergoeding is controleren of de schade ook daadwerkelijk is hersteld.