nieuws

12 apr 2016, 15:03

V&D sluit vrijdag definitief de deuren; laatste dag kortingen tot 90 procent

De deuren van de V&D aan de Grote Markt gaan nu toch écht bijna definitief dicht. Vrijdagmiddag om 13.00 uur sluiten de deuren van het failliete warenhuis voor altijd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens vestigingsmanager Eric Bos is inmiddels alleen nog de benedenverdieping geopend. Maar die staat wel tot de nok toe vol: maandag zijn namelijk alle boeken en cd’s uit de kelder naar boven gehaald.

Koopjesjagers moeten er vrijdag vroeg bij zijn. De kortingen kunnen volgens Bos dan oplopen tot 90 procent, vertelt hij vanuit de vestiging in Enschede, die dinsdag voor het laatst open is. “Als ik hier om me heen kijk, zie ik mensen met bomvolle Albert Heijn-winkelwagentjes rondlopen. En voor de kassa’s staan lange rijen.”

Bos verwacht dat de deuren vrijdag om 13.00 uur zullen sluiten. “De mensen die dan al bij de kassa staan mogen nog afrekenen, maar de deuren gaan dicht."

Voor Bos zit het er dan nog niet op. “We hebben volgende week nog om het veegschoon achter te laten. Alle dossiers en administratieve papieren zullen worden vernietigd en ook de meubels worden volgende week opgehaald: die zijn verkocht aan één partij. Wat er nog in de winkel ligt, gaat naar opkopers.”

Voor het publiek vallen de deuren vrijdag dus al definitief in het slot. Voor Bos is dat geen moment waar hij tegenop ziet. “Voor mij was 16 februari het meest heftige moment: toen werd duidelijk dat er echt niets meer te redden viel. Nu is het vooral zaak om de boel rationeel te bekijken. V&D aan de Grote Markt is nu al niet meer de V&D die het ooit was: het is er onherkenbaar veranderd.”

Toch slaat de definitieve sluiting een gat in het hart van de binnenstad, aldus Bos. “Sinds de opening in 1958 hebben tienduizenden mensen hun eerste baantje bij de V&D gehad. Voor hen zal het moeilijk zijn als de vestiging voor altijd dicht gaat. Tegen het personeel zeg ik ook: herinner je vooral de mooie dingen.”