nieuws

29 jan 2018, 13:01

Universiteitsraad is tegen Chinese campus bij Yantai

Universiteitsraad is tegen Chinese campus bij Yantai

Het filiaal van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bij het Chinese Yantai staat op losse schroeven. De Universiteitsraad van de RUG is fel tegen en heeft het college van bestuur zelfs een ultimatum gesteld. Ze willen dat de universiteit de vergevorderde plannen voor woensdag stopzetten. Dat meldt de NOS maandag. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de Universiteitsraad zitten twaalf studenten en twaalf medewerkers die op democratische wijze zijn gekozen. De raad zou in augustus vorig jaar al stemmen over de plannen. Toen bleek dat er geen meerderheid voor was, besloot het college van bestuur de plannen aan te passen.  

De RUG wil graag een vestiging in China openen, zodat ze meer internationale studenten en onderzoekers kunnen aantrekken. Daarbij was de keuze gevallen op Yantai, een stad met 7 miljoen inwoners in het noorden van China. In oktober 2015 sloot de RUG een convenant met de Chinezen. Dat gebeurde onder toeziend oog van Koning Willem-Alexander en de Chinese president Xi Jinping.

De Universiteitsraad is tegen de plannen omdat ze zich zorgen maken over de academische vrijheid. Volgens RUG-bestuursvoorzitter Sibrand Poppema kwam die niet in het gedrang. In november werd wel duidelijk dat de Groningse vestiging een functionaris van de Communistische Partij zou krijgen.

Minister van Engelshoven had eerder al laten weten dat de Universiteitsraad moet instemmen, voordat ze het plan kan bekrachtigen. Ook de minister was bezorgd om de academische vrijheid.

De RUG wil nog niet reageren op het ultimatum en laat weten nog in gesprek te zijn met de Universiteitsraad.

Naar verluidt heeft de universiteit al 3 miljoen euro gestoken in de voorbereidingen van het project.