nieuws

22 mrt 2016, 11:11

'Unieke kans om de Der Aa-kerk leeg te bekijken'

'Unieke kans om de Der Aa-kerk leeg te bekijken'

De Der Aa-kerk opent vrijdag tijdens de Bloemenjaarmarkt de deuren. Dat is een unieke kans om de kerk eens ‘leeg’ van binnen te zien. De Der Aa-kerk opent tegenwoordig alleen de deuren tijdens tentoonstellingen, beurzen en huwelijken. Tijdens de Bloemenjaarmarkt zijn er rondleidingen en kun je rustig rondlopen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Veel stadjers en toeristen willen de kerk graag bekijken zonder dat er een evenement is. Dat gebeurt bijna nooit en daarom is besloten om de deuren tijdens de drukbezochte bloemetjesmarkt open te zetten. Tussen 12.00 uur en 16.00 uur kan iedereen een kijkje nemen.

Onder andere  Harry de Munck, de kleinzoon van de voormalige koster van de kerk, geeft rondleidingen. Hij weet veel over het gebouw, maar vertelt ook persoonlijke verhalen met speciale aandacht voor de Tweede Wereldoorlog, toen er onderduikers op de gewelven van de kerk zaten.

Een kijkje boven de gewelven geeft veel inzicht in de manier waarop de kerk is gebouwd en uitgebreid. Duidelijk is te zien hoe de huidige kruisbasiliek om een oudere kerk heen werd gebouwd.  En de constructies die de bouwers eeuwen geleden gebruikten zijn hier goed zichtbaar.

Ook de gewelfschilderingen in de kerk zijn te bewonderen, deze zijn in de vijftiende eeuw aangebracht en beelden het lijden en de opstanding van Jezus uit. De sporen uit de katholieke periode zijn nog  goed te zien. In het schip kunnen bezoekers de kansel en de herenbanken bewonderen. Verder beschikt de Der Aa-kerk over een prachtig orgel van de beroemde Hamburgse orgelbouwer Arp Schnitger.

Bezoekers betalen een entreeprijs van één euro om de kerk te kunnen bekijken.

(Foto: Omke Oudeman)