nieuws

24 sep 2017, 19:07

Uniek boek over gruwelijke Kerstvloed van 1717; Korting GIC-lezers

Uniek boek over gruwelijke Kerstvloed van 1717; Korting GIC-lezers

Meer dan tweeduizend mensen uit Groningen kwamen om het leven bij een bijna vergeten watersnoodramp: de Kerstvloed van 1717. Daarover gaat een nieuw boek dat verschijnt bij Uitgeverij Profiel, dat lezers van de GIC tegen gereduceerd tarief kunnen bestellen. Bij het boek hoort ook een wandelgids, die overeenkomt met de TochtomdeNoord. Lees verder voor alle informatie over dit bijzondere boek en over onze aantrekkelijke lezersaanbieding. >>

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op 25 december 2017 is het driehonderd jaar geleden dat de Kerstvloed Noord-Nederland en Noord-Duitsland teisterde. Het was de grootste natuurramp van Nederland in de afgelopen vierhonderd jaar. Meer dan 13.000 mensen verdronken, van wie ongeveer 2.300 alleen al in de Groninger Ommelanden en het Oldambt. Tienduizenden stuks vee kwamen om en de materiële schade was onvoorstelbaar groot.

Dit vrijwel  vergeten verhaal is nu voor de eerste keer uitgebreid beschreven in het boek ‘Kerstvloed 1717, een pelgrimstocht’.  De geschiedenis van het landgebruik en van de huizen en de boerderijen, is na het midden van de achttiende eeuw in Groningen als het ware opnieuw begonnen. De tweede invalshoek in dit boek wordt gevormd door de zwerftochten van de auteur Piet Nienhuis.

 

Historicus Albert Buursma belicht verschillende onderwerpen die verband houden met de Kerstvloed. Van meer dan honderd dorpen wordt een gedetailleerd overzicht gegeven hoeveel slachtoffers er waren, onder mensen, huizen, runderen, paarden, varkens en schapen. De waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s vertellen  over hun rol in het waterbeheer, in verleden en heden.

 

Wandelgids

 

Aan het boek is een wandelgids verbonden, die overeenkomt met de TochtomdeNoord, met ook veel informatie over de omgeving. De toepassing van augmented reality (VEEEW ) in boek en wandelgids zorgt voor een extra beleving voor lezer en wandelaar.

 

De wandelgids volgt de sporen van de Kerstvloed, loopt door historische en sfeervolle dorpen, volgt oude en nieuwe paden, wijst op specifieke karaktertrekken in  het Groninger landschap, leert iets over het nut van de dijken en het waterbeheer, laat de natuur opsnuiven en de rust ervaren, laat kennis maken met grote en kleinere Groninger cultuurschatten, zoals borgen, musea, kerken, orgels, molens, gebouwen en leuke plekjes.

 

Veeew

 

In boek en wandelgids wordt Veeew (augmented reality), dat zorgt voor een extra beleving voor lezer en wandelaar. Foto’s en illustraties krijgen een meerwaarde, door video’s, animaties en beelden te laten zien. En het is leuk onderweg getipt te worden waar een kop koffie kan worden gedronken. De HanzehogeschoolGroningen en de RijksUniversiteit Groningen doen samen met Veeew onderzoek naar toepassingen in de toekomst.

 

Aanbieding

 

Boek (gebonden, 192 pagina’s) en wandelgids (32 pagina’s, geniet) zijn samen voor slechts € 17,50 verkrijgbaar; inclusief verzendkosten betaalt u € 19,40. Deze aanbieding geldt tot 1 oktober 2017 en u betaalt via machtiging.

 

Bestellen,  klik op deze link:  https://www.profiel.nl/bestellen Let op: vul op het formulier de code GIC1717 in. Uw bestelling wordt thuisbezorgd.

Los (na 1 oktober) kost het boek € 22,50, de wandelgids € 4,50; samen € 27,-.