nieuws

14 jan 2016, 09:09

UMCG test vóór zwangerschap op erfelijke ziekten

UMCG test vóór zwangerschap op erfelijke ziekten

Het Universitair Medisch Centrum Groningen geeft stellen met een kinderwens de mogelijkheid om nog vóór de zwangerschap te testen of hun toekomstige baby kans heeft op erfelijke ziektes. Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze mogelijkheid biedt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met de test wordt bij stellen met een kinderwens onderzocht of zij drager zijn van vijftig ernstige erfelijke ziektes. De test wordt gedaan vóór de zwangerschap, en berekent de kans op een erfelijke ziekte bij een baby.

De ziektes waar op getest wordt zijn zeer ernstig, en zijn aangeboren of beginnen op heel jonge leeftijd en zijn onbehandelbaar. De ziektes leiden tot ernstige lichamelijke en verstandelijke handicaps, veroorzaken soms veel pijn en kunnen leiden tot vroeg overlijden. Dragers van deze ziektes merken dat niet en in de families van de stellen is de ziekte meestal nog niet voorgekomen.

De kans dat zowel de man als de vrouw drager is van dezelfde erfelijke ziekte is 1 op 150. Wanneer dit het geval is, dan is de kans dat hun baby die ziekte daadwerkelijk krijgt 1 op de 4. Deze stellen krijgen een verwijzing naar het UMCG. Het is aan de ouders in spe zelf om te bepalen wat ze met de uitslag doen.

Samen met vijftien huisartsen uit Noord-Nederland gaat het UMCG onderzoeken of er interesse is in de test. Ook wordt onderzocht wat de psychologische impact is. Verder willen de onderzoekers nagaan of het haalbaar is om de test via de huisarts aan te bieden.