nieuws

07 mrt 2017, 10:10

Uitzending Pauw en Jinek toont enorme kloof tussen Groningen en Den Haag

Uitzending Pauw en Jinek toont enorme kloof tussen Groningen en Den Haag

Een tiental boze Groningers heeft maandagavond bij de uitzending van Pauw & Jinek in niets mis te verstane bewoordingen minister-president Mark Rutte het vuur aan de schenen gelegd. “Gas terug! Naaiers!”, riepen ze hem live in de uitzending toe. Volgens communicatiespecialist Bart Visser werd de kloof tussen Den Haag en Groningen even pijnlijk duidelijk. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Onder andere Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging en andere gedupeerden kregen in de uitzending de kans om hun boosheid en machteloosheid te laten zien en horen. De Groningers willen dat de gaskraan verder dicht gaat en zijn het oneens met de manier waarop Rutte omgaat met de problemen in Groningen.

De uitzending is te zien via deze link. Je kunt dan het beste doorspoelen naar minuut 26:30. 

"De heer Rutte heeft ons 6,5 jaar lang uitgezogen", zei een woedende Groninger. "En dat doet hij nog steeds." De premier zei de woede van de Groningers te begrijpen en noemde de gaswinning een "nachtmerrie". Dit zorgde er echter niet voor dat de Groningers bedaarden. Rutte benadrukte dat hem er veel aan gelegen is de gaswinning terug te brengen. Maar de premier stelde ook dat het dichtdraaien van de gaskraan gevolgen heeft voor heel Nederland: "Dan zit heel Nederland in de kou."

Volgens Bart Visser, communicatiespecialist van Smart&Able Communicatie en oud-woordvoerder van minister Henk Kamp, was de kloof tussen Groningen en Den Haag zelden zo pijnlijk zichtbaar. “En het was terecht dat Rutte er vragen over kreeg” zo reageert hij via Twitter.

“Tegelijk was er – zoals ik er naar keek – niet echt sprake van een debat en dat is jammer voor de anderen in de studio die willen begrijpen waar de woede vandaan komt”, zegt hij.

Volgens Visser is in campagnetermen het plan van de VVD voor de uitzending van Pauw en Jinek volledig zijn ontregeld door de Groningers. “Het levert een dag negatief nieuws op voor Rutte. Maar zijn electoraat zit niet in Groningen en ik verwacht daarom dat de schade meevalt.”