nieuws

08 feb 2018, 10:10

Tweede Kamer heeft veel vragen over 'oude schademeldingen'

Tweede Kamer heeft veel vragen over 'oude schademeldingen'

Allemaal leuk en aardig: dat nieuwe schadeprotocol. Maar hoe zit het met de oude schademeldingen die nog door de NAM moeten worden afgehandeld? Dat was woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer een van de belangrijkste vragen. “De NAM gaat het uiterste doen om dat naar volle tevredenheid af te handelen”, zegt minister Wiebes. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wiebes maakte vlak voor het debat bekend dat hij een overeenkomst heeft gesloten met de NAM over de financiering van de vergoeding van schade. De overheid neemt de schadeafhandeling over en stuurt straks een rekening naar de NAM. Dit nieuwe schadeprotocol geldt echter alleen maar voor de ongeveer 8.000 schademeldingen die na 31 maart vorig jaar zijn binnengekomen.

Geen vertrouwen
De 6.000 oude schademeldingen moeten worden afgehandeld door de NAM. Eerder al had Wiebes laten weten dat de NAM hem had beloofd die zo goed mogelijk af te handelen. Ze trekken daar zelfs 50 miljoen euro extra voor uit. Verschillende Tweede Kamerleden putten daar echter weinig vertrouwen uit.

Onder andere de Groningse Sandra Beckerman (SP) en Henk Nijboer (PvdA) vroegen daarom aan de minister waarom de oude schadegevallen niet ook onder het nieuwe protocol kunnen vallen. Wiebes liet daarop nogmaals weten de vinger bij de NAM aan de pols te houden.

Parlementaire enquête
Tijdens het debat liet Wiebes ook weten dat een stikstoffabriek nog steeds een serieuze optie is. Daarmee kan meer buitenlands gas worden gebruikt. Een motie voor een parlementaire enquête over de gaswinning haalde het niet.