nieuws

07 feb 2018, 10:10

Tweede Kamer debatteert woensdag maar weer eens over gaswinning

Tweede Kamer debatteert woensdag maar weer eens over gaswinning

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag opnieuw over de gaswinning in Groningen. Het debat met minister Wiebes van Economische Zaken is aangevraagd voor Liesbeth van Tongeren (GroenLinks), omdat de ontwikkelingen volgens haar zo ontzettend snel gaan. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Van Tongeren wil van de minister meer informatie over de besluiten rond de gaswinning en de afhandeling van de schade. Het Kamerlid kreeg brede steun voor haar verzoek. Er was echter geen meerderheid om ook minister-president Mark Rutte in de Tweede Kamer verplicht aanwezig te laten zijn.

Tijdens het debat wordt ook gepraat over de gevolgen van de aardbevingen en onzekerheid voor de gezondheid van de Groningers. Dat is een vurige wens van de Partij voor de Dieren. Uit onderzoek zou namelijk blijken dat zeker 10.000 inwoners flinke gezondheidsklachten hebben.

Minister Wiebes hakte de laatste weken flink wat knopen door. Er is een nieuw schadeprotocol en ook maakte Wiebes bekend dat hij de gaswinning zo snel mogelijk wil verlagen naar 12 miljard kuub per jaar. Dat is conform het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Het gasdebat in de Tweede Kamer begint om 14.00 uur. Je kunt het debat hier live volgen.