nieuws

27 jan 2018, 09:09

Trouw: 'Shell niet meer aansprakelijk voor schulden van NAM'

Trouw: 'Shell niet meer aansprakelijk voor schulden van NAM'

Olieconcern Shell zou z’n handen van de aansprakelijkheid voor de schulden van de NAM hebben afgehaald. Dat leidt dagblad Trouw af aan het jaarverslag van Shell, met Exxon Mobil eigenaar van de NAM. Vorig jaar juni trok het olieconcern de zogenaamde 403-aansprakelijkheidsverklaring voor de NAM in. Bedrijven hebben een wettelijke verplichting om zich aansprakelijk te stellen voor de schulden van dochterondernemingen die geen eigen jaarrekening hebben.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vanaf 1985 gaf Shell die verklaring elk jaar af, maar nu niet meer. Deskundigen zeggen dat Shell nu niet langer meer verantwoordelijk is voor de schade door aardbevingen in Groningen. Ook is het niet aansprakelijk voor contracten en schikkingen van de NAM.

Volgens Shell publiceert de NAM sinds vorig jaar inderdaad z’n eigen jaarrekening en is daarom de verklaring geschrapt. Het zou puur een kwestie van jaarrekeningenrecht zijn.

Op de website van de NOS betwijfelt advocaat Steef Bartman dat. Hij is deskundig op het gebied van aansprakelijkheidsverklaringen. Volgens Bartman was het beëindigen van de aansprakelijkheid niet toevallig werd gedaan nadat de rechter bepaalde dat de NAM moet opdraaien voor aardbevingsschade. De NAM heeft weinig geld in kas en kan de claims alleen betalen als er genoeg geld binnenkomt door de gaswinning.

Handen er vanaf
Volgens hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring is het niet ondenkbaar dat de rekeningen en risico’s voor NAM zich blijven opstapelen. Het zou kunnen dat de NAM volloopt met verplichtingen en Shell er daarom z’n handen vanaf trekt.