nieuws

29 okt 2001, 00:12

Tiddo Nieboer: Gronings-Franse kunstenaar in Groninger Museum

Wie Tiddo Nieboer heet moet haast wel in Groningen geboren zijn. Dat geldt dan ook voor de kunstenaar Tiddo Nieboer aan wie het Groninger Museum sinds 13 oktober een grote expositie wijdt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Groninger Museum presenteert in het prentenkabinet sinds 13 oktober vier series houtdrukken van Tiddo Nieboer. Het betreft grafisch werk uit de periode 1994 - 2000. Tiddo Nieboer wordt in 1940 geboren te Groningen. Hij volgt een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Vervolgens woont en werkt hij in Noord-Brabant. Via het Kröller-Müller Museum komt hij in 1993 terecht in "La maison jaune" een kunstenaarshuisje/atelier in de Vaucluse (Frankrijk). Hier werkt hij tweemaal een halfjaar. Daarnaast verblijft hij regelmatig in Wehe-den-Hoorn (provincie Groningen). In 1998 vertrekt hij definitief naar Frankrijk.
In de houtdrukken uit de serie 1994-1995 zijn zowel abstracte als figuratieve elementen te zien die associaties oproepen met menselijke emoties en de Provençaalse omgeving. Deze beelden over de Provençaalse landschappen worden gekenmerkt door het heftige kleurgebruik. De serie uit 1997-2000 is zachter van aard en figuratiever. Nieboer zegt zelf over deze serie "ik ben niet alleen aanschouwer van mijn werk, ik ben er ook in aanwezig als menselijke gestalte of vogel". Dit is de tweede keer dat het Groninger Museum een solo-tentoonstelling van Nieboer presenteert. Sculpturen en schilderijen van Nieboer waren eerder al te zien (december 1984) in de tentoonstelling: Tiddo Nieboer, Sculpturen en grafiek. Nieboer beschouwt zichzelf echter niet als graficus, hij vervaardigt houtdrukken ter afwisseling van schilderen en beeldhouwen.