nieuws

29 jul 2015, 11:11

The Guardian: 'Groningen is fietsstad par excellence'

The Guardian: 'Groningen is fietsstad par excellence'

Groningen krijgt steeds meer bekendheid als dé fietsstad van de wereld. Nu is het weer de Britse kwaliteitskrant The Guardian, die op zijn website uitgebreid aandacht besteedt aan de stad waar liefst '61 procent van alle verkeersbewegingen per fiets plaatsvindt' en waar plannen zijn voor verkeerslichten met regensensoren en verwarmde fietspaden. ‘This might sound like science fiction to you, but in Groningen it will soon be everyday reality’, zo schrijft de krant.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het artikel komt onder andere de huidige Commissaris van de Koning Max van den Berg aan het woord. Zonder het verkeerscirculatieplan dat hij als wethouder in de jaren ’70 invoerde, was Groningen volgens The Guardian nooit de ‘bicycle city par excellence’ geworden die het tegenwoordig is. En dat terwijl Van den Berg zich nog weet te herinneren dat zelfs binnen zijn eigen partij maar weinigen iets in zijn revolutionaire plannen zagen.

‘We waren onze tijd simpelweg ver vooruit’, zo wordt opgetekend uit de mond van Jacques Wallage, de oud-burgemeester die Van den Berg opvolgde als wethouder van verkeer. En ook nu nog probeert het Groningse gemeentebestuur de stad zo fietsvriendelijk mogelijk de toekomst in te loodsen, zo verzekert huidig wethouder Paul de Rook: ‘De fiets is vervoersmiddel nummer één in het stadscentrum. Maar we moeten ons blijven inspannen om dat zo te houden, want het aantal inwoners van Groningen groeit en de publieke ruimte staat onder druk.’

Zaken als verkeerslichten met regensensoren, verwarmde fietspaden, duizenden nieuwe stallingsplaatsen en nieuwe ‘park & bike areas’ met fietsverhuurpunten moeten er de komende jaren voor zorgen dat ook in de toekomst Groningen zijn reputatie als ultieme fietsstad waar kan blijven maken.

Lees hier het volledige artikel.